“Çocuklarda, ortodonti tedavisine başlamak için süt dişlerinin yerine kalıcı dişlerin çıkması beklenmemeli” diyen Dr. Büyüktürk, her çocuğun gelişiminin farklı olduğu için çene ve diş yapısının da buna göre şekillendiğini dile getirdi.
Birçok çocukta ortodontik sorunların erken yaşta ortaya çıktığını, bu nedenle çene problemlerine erken müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Büyüktürk, ortodonti tedavisi hakkında sık sorulan soruları şöyle cevapladı:
Ortodonti nedir?
Ortodonti tam olarak dişlerdeki bozuklukları düzeltmek amacıyla kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemi ile estetik olarak sorunlar ortadan kalkar ve çocuklar sağlıklı bir diş yapısına kavuşur.
Çocuklarda sorunlu diş belirtileri nelerdir?
Çocuğun ağız ve diş yapısındaki bozukluklar onu sağlık açısından tehdit edebildiği gibi, görünüm olarak da zamanla rahatsız eder. Bu nedenle tedavi gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir.
-Önde konumlanmış çapraşık dişler,
-Süt dişlerin erken ve geç kayıpları,
-Dengeli durmayan ağız ve çene yapısı,
-Çiğneme ve konuşma gibi işlevlerde ağzı kapama zorlukları,
-Çene yapısın geride veya çok önde olması,
-Alt ve üst dişlerin birbirine doğru şekilde temas etmemesi gibi durumlar.
Çocuk için ilk ortodontik muayene ne zaman olmalı?
Ortodontik (telli) tedavi genellikle çocukluk çağında yapılan bir tedavidir. Çocuklarının dişlerinde ya da çene yapısında bir problem olduğunu gören ebeveynler en kısa sürede bir ortodonti uzmanına çocuğunun muayene ettirmelidir. İlk ortodontik muayene üst ve alt daimi kesiciler sürdüğünde (ortalama 7-8 yaş) yapılmalıdır. Bu yaşta dişler düzgün sıralanmış görünse bile gizli bir kapanış problemi söz konusu olabilir. Bu dönemde teşhis edilen sorunlar küçük müdahalelerle düzeltilir ve ileride oluşabilecek daha büyük problemleri önler.
Diş tellerinin kullanımı nasıl olur?
Diş telinin takılmasında belirli bir yaş sınırı yoktur. 7 yaşından 70 yaşına kadar diş teli kullanılabilir. Çocuklarda tedavi süresi erişkinlere göre daha kısa sürmektedir. Çocuklarda diş teli için en uygun ortalama yaş 12’dir. Bu ikinci azıların ağız içine sürme zamanıyla hemen hemen aynı döneme denk gelmektedir.
APAREYLER DOĞRU KULLANILIRSA DİŞ TELİNE GEREK KALMAYABİLİR
Erken dönemde yakalanan ortodontik problemlerin daha kolay ve daha hızlı düzeltilmesi, ilerde oluşacak ortodontik problemin önlenmesi, çenelerin birbirlerine göre olan konum bozukluklarında (çenenin önde veya geride olması) ya da ortodontik tedavi sonrası elde edilen tedavi sonucunun pekiştirilmesi için apareylerden (damaklıklardan) faydalanılmaktadır. Bu apareylerin doktorunuzun önerdiği şekilde kullanılması çok önemlidir. Bu apareyler sayesinde ilerde belki de diş telinin takılmasına gerek kalmayabilir ya da yapılan bu müdahale ile diş teli takma süreniz kısaltılabilir. Tedavisi bitmiş olan hastalarda ise tedavi sonucunuzun uzun yıllar kalması için bu apareylerin belli bir süre kullanılması gerekmektedir.
FONKSİYONEL TELLERDEN YARARLANILIYOR
Ortodonti tedavisinde çocuklar da diş tellerinden yararlanır. Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği hareketli teller çoğunlukla erken dönemde ve çok karışık olmayan ortodonti problemlerinde kullanılır. Büyüme ve gelişim döneminde, iskelet yapısının belirli bir yöne doğru gelişmesine yardımcı olmak için fonksiyonel tellerden faydalanılır. Çocuklar için hem kolay hem de pratik bir obje olan teller, kullanım açısından rahat olduğu için tercih edilir. Rahatlıkla çıkarabildiği içinde temizlemesi de oldukça basittir.
Ortodonti tedavisi uygulamazsa neler yaşanır?
Çocuk yaşlarda tedavi edilmeyen ortodontik problemler ileri yaşlarda estetik görünüm bozuklukları ve buna bağlı psikolojik sorunlar, diş kanamaları, diş eti rahatsızlıkları, konuşma zorluğu, ağız kokusu, diş kayıpları ve de dişleri temizleme zorluğu yaratabilir. (ntvmsnc.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder