Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, günlük mesailerinin çoğunu masa başında oturarak geçiren ve yoğun iş temposu nedeniyle öğünlerini masa başında yemek zorunda kalan bireylere çalışırken mümkün olduğu kadar çok hareket edin uyarısında bulundu.
Doç. Dr. Fatma Nişancı Kılınç, özellikle ofis çalışanlarında obezite görülme sıklığının her geçen gün artmakta olduğunun altını çizerek, "Bu tip bireylerde Obezitenin yanı sıra insülin direnci-diyabet, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları, bel fıtığı, d vitamini eksikliği, osteoporoz, yetersiz beslenme ve kabızlık (konstipasyon) gibi sorunlar görülmektedir. Ayrıca kapalı ofis ortamında çalışmak, oksijensiz ve güneşsiz gün geçirmek ve bununla birlikte hareketsizlik bireyin kendini yorgun hissetmesine neden olabilmekte ve işteki verimini azaltabilmektedir" dedi.
"GÜNLÜK ENERJİ HARCAMANIZI ARTIRIN"
Düzenli egzersiz, hareketli bir günün yaşam kalitesini ve işteki verimi artırdığının altını çizen Doç. Dr. Nişancı Kılınç, "Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirmek gerekmektedir. Masa başında uzun çalışma saatlerini oturarak geçirenlerin doğru beslenmeleri, fazla kilolardan kurtulmaları ve ideal vücut ağırlığında kalabilmeleri mümkündür. Bunun için temel ilke günlük enerji harcamasını artırarak sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizi yaşam tarzı haline getirmektir. Bu nedenle çalışırken mümkün olduğu kadar hareket etmek ve düzenli fiziksel aktivite yapmak gerekir." dedi.
"ÖĞÜN ATLAMAK KİLO ALDIRIYOR"
Çalışan bireylerin kilo almalarına yol açan en önemli nedenlerden birinin yoğun iş temposu sırasında öğün atlanılması olduğunu belirten Doç. Dr. Nişancı Kılınç, "Genellikle en çok atlanan ve önemsenmeyen kahvaltı, aslında günün en önemli öğününü oluşturur. Kahvaltıyı atlamak, iş yerinde poğaça, simit, bisküvi, çikolata gibi kan şekerini hızla yükseltip düşüren besinlere yönelmeye neden olur. Bu besinler, içerdiği yüksek kalori ile kısa zamanda kilo alımına yol açar. Kahvaltı yaparak güne başlamak, kahvaltıda karbonhidratla protein karışımı olan tam buğday ya da çavdar ekmeğiyle peynir, mevsim yeşillikleri tüketmek yerinde olacaktır. Benzer şekilde ofiste çalışanlarda kilo artışına yol açan ihmallerden biri de, ara öğün atlamak veya yanlış ara öğün seçimi yapmaktır. Öğün aralarında tüketilen çikolata, bisküvi, poğaça, cips gibi besinler, bir anda aşırı kalori alımına neden olurlar. Ayrıca yüksek miktarda alınan karbonhidrat da, dikkat dağınıklığına, uyku h?line yol açar ve iş verimini büyük oranda düşürür. Uzun süreli toplantılarda da benzer durumlar gözlenebilir. Bu durumun önüne geçmek, bireylerin tamamen kendi ellerindedir." şeklinde konuştu.
Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder