Ekim ayı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı. Erken teşhisin son derece önemli olduğu meme kanserine dair siz neler biliyorsunuz? Ne zaman muayene olunmalı, tedavisi var mı, nasıl önlenir? gibi aklınıza takılan soruların cevabını sizi için hazırladık.
Meme kanseri teşhisi özellikle son yıllarda giderek artıyor ve ne yazık ki her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanıyor.
Meme kanserinin başlıca sebepleri arasında fazla kilolar ve hareketsizlik geliyor. Bunun önüne geçmek için ise sağlıklı beslenmek, kilo kontrolünü sağlamak ve düzenli spor yapmak gerekiyor.
Meme kanseri riskini azaltmak için sağlıklı beslenmeniz gerekiyor. Haftada bir iki kez balık tüketmek, kırmızı ve beyaz turp, brokoli, Brüksel lahanası kanser riskini azaltıyor.
Hiç doğum yapmamış olmak ya da bebeğinizi emzirmemek de meme kanseri riskini artıyor. Bu yüzden özellikle bebek sahibiyseniz en az bir yıl bebeğinizi emzirmeniz gerekiyor.
Düzensiz hayat, fazla sigara ve alkol de meme kanserini tetikleyen sebepler arasında yer alıyor.
Sadece %10'u kalıtsal bir hastalık olan meme kanserinde erken teşhis oldukça önemli. Bu yüzden ailenizde herhangi birinde meme kanseri hikayesi olmasa bile muhakkak gerekli taramaları yaptırmanız gerekiyor.
30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artıyor.
Her 20 yaşını geçmiş kadının meme kanseri riski taşıdığını bilmesi, ayda bir kendi kendine meme muayenesi, iki yılda bir klinik meme muayenesi yaptırması gerekiyor.
40 ile 69 yaş arasındaki kadınların ise ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir de mamografi çekilmesi gerekiyor.
Meme kanseri belirtilerinin arasında en sık görüleni memede oluşan ağrısız kitle. Memede kızarma, ödem ya da meme başında çekintilerin meydana gelmesi de belirtiler arasında yer alıyor. Bunlardan herhangi birine rastladığınızda derhal bir hekime başvurmanız gerekiyor.
sözcü.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder