MS hastalığına neden olan bir genin tespit edilmesi, hastalığın tedavisi için bir umut ışığı yaktı
Santral sinir sistemi dediğimiz beyin ve omuriliği etkileyen uzun süreli bir hastalık olan MS ile ilgili bilim dünyasında önemli bir gelişme yaşandı. Hastalığa sebep olan ve kalıtsal olarak aktarılan bir gen bulduklarını belirten Kanadalı bilim insanları, her bin MS hastasından birini etkileyen genin nesilden nesile aktarıldığını açıkladı.
Bulunan genin tedavi için yeni bir umut olabileceğini belirten Kanadalı University of British Columbia araştırmacıları, NR1H3 adını verdikleri genin belli proteinlerin iltihaplı gibi davranmasına neden olduğunu söylüyor. Bu iltihabın erken dönemde durdurabilmenin hastalığın önlenmesi için çok önemli olduğu belirtiliyor.
“TEST EDİLMESİ GEREKEN ÇOK ETMEN VAR”
Ntv’nin haberine göre araştırma ekibinin sorumlusu Dr. Carles Vilarino-Guell, “Henüz ilerlemenin ilk aşamalarındayız ve test edilmesi gereken birçok etmen var. Ama eğer deneysel ilaçları MS'i hedefleyecek şekilde yeniden geliştirebilirsek bu tedaviyi önemli ölçüde kısaltır” dedi.
TEDAVİ İÇİN BİR ADIM ATILMIŞ OLABİLİR
Doktor Vilarino-Guell ayrıca tedavinin MS'in ileri safhasını yaşayan bazı hastalara da yardımcı olabileceğini belirtti.
MS Society'den doktor Sorrel Bickley, “Araştırmaya yüzlerce aile katılmış ancak sadece 2 ailede böyle bir döngüye tam olarak rastlanmış. Ancak yinede bu araştırma bize MS'in nasıl ilerlediğini anlamamız konusunda büyük yardımda bulundu. Belki de bu verilerle ileride bir tedavi geliştirilebilir” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder