HER YIL 2500-3000 ÇOCUK KANSER TANISI ALIYOR
Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’unu lösemi, 70’ni ise beyin, böbrek, göz ve santral sinir sisteminde görülen tümör hastalıkları oluşturuyor. Türkiye Pediatrik Onkoloji Grubu ve Türkiye Pediatrik Hematoloji Derneği verilerine göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 2500-3000 çocuk kanser tanısı alıyor. Ancak iyi haber şu ki kansere yakalanan çocukların yaklaşık % 80’i günümüzde tamamen iyileşiyor.
ANNE KARNINDA RADYASYONA MARUZ KALMA…
Genellikle 5 yaşına kadar görülen çocukluk çağı kanserleri, diğer kanser tiplerinde olduğu gibi dış etkenler tarafından tetiklenebiliyor. Anne karnında radyasyona maruz kalma, yüksek gerilim hatları gibi manyetik alanlar, otobanların oluşturduğu zehirli gazlar ve tarımda sık kullanılan ilaç artıkları ilk akla gelenler olsa da anne ve bebeğin sağlığını en çok sigara dumanı tehdit ediyor.
SİGARA LÖSEMİ RİSKİNİ İKİ KATINA ÇIKARTIYOR
Çocukluk çağı kanser türlerinin önlenebilir olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Murat Elli, “Doğum öncesi veya sonrasında sigara dumanına maruz kalan bebeklerde bronşit, bronşolit, orta kulak ve üst solunum yolu enfeksiyonları daha sık görülür. Sigara içen baba adaylarının çocuklarında lösemi görülme riski yaklaşık iki katına çıkar. Gebelikten önce veya gebelik sırasında anne-babanın içtiği sigara; beyin tümörleri, lösemi, lenfoma ve nöroblastom gibi çocukluk çağı kanserlerinin oluşma riskini arttırır. Gebelik sırasında sigara içen annelerin bebeklerinde retinoblastom adı verilen göz içi tümörü görülme riski 1,5 katına çıkar. Tüm bu nedenlerden ötürü gebelikten en az 6 ay önce hem anne hem de baba adayı sigarayı kesinlikle bırakmalıdır.” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder