İster mor olsun; ister siyah veya beyaz... Dut, antioksidan içeriği çok yüksek olan çok sağlıklı bir meyve. Taze olarak tüketildiği gibi; kurutularak veya pekmezi yapılarak da tüketilen dut tam bir sağlık deposu.
Uzman Diyetisyen İpek Ağca Özger ‘Dut, A vitamini, K vitamini, B grubu vitaminleri, demir, potasyum ve fosfordan zengindir. Dut aynı zamanda antosiyanin, lutein, ksantin ve beta-karoten gibi önemli antioksidanların kaynağıdır’ diyor.
Bu özelliğinden dolayı birçok hastalığın tedavisinde ve cilt bakım malzemelerinde kullanılmaktadır. Yaklaşık 1 çay bardağı kadar dut 1 porsiyon meyveye eşittir.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger dutun faydalarını şöyle sıralıyor.
Dut, içerdiği antioksidanlar sayesinde kansere yakalanma riskini azaltır.
Dut kan basıncının dengede tutulmasını sağlar, kanın pıhtılaşmasını engeller.
Dut kansızlığın giderilmesinde yardımcı olabilir.
Kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
Karaciğer ve böbrekleri toksinlerden arındırır.
Soğuk algınlığı ve gribi önlemede etkilidir.
Karaciğer ve böbrekleri toksinlerden arındırır.
Soğuk algınlığı ve gribi önlemede etkilidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder