1 Ağustos 2016 Pazartesi

Hipertiroidinin 6 belirtisi

Dr. Bülent Yardımcı hipertiroidinin belirtileri ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.


Neredeyse bütün metabolizma hızını düzenleyen, vücutta ısı oluşumunu, oksijen tüketimini, kalbin kasılma gücünü, nabız hızını artıran, şeker oluşumunu hızlandıran ve daha pek çok hayati fonksiyonlarda ana rol oynayan tiroid vücudumuzda hormon salgılayan en büyük bezdir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Yardımcı, yüksek tiroid hormonlarının yarattığı bir hastalık olan hipertiroidi hakkında önemli bilgiler verdi.

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜR

Sözcü'nün haberine göre; Hipertiroidi yüksek tiroid hormonlarının yarattığı bir hastalık grubudur. En sık görüleni ise Basedow veya Graves adı verilen hastalıktır. Burada Tiroid dokusu sürekli hormon salgılar ve bu hormonların aşırı etkileri görülür. Çoğunlukla 30-40 yaşları civarında görülür. Hastalık çoğunlukla kadınları tutar. Neredeyse 10 kadına karşılık 1 erkekte görülmektedir.

HİPERTİROİDİNİN 6 BELİRTİSİ

1-Tüm vücut hastalıktan etkilenir. En tipik bulgu gözlerde oluşur. Göz kapakları çekilmesi ve gözün arkasında özel bir madde birikmesine bağlı olarak ileriye doğru fırlamış, daha iri gözüken, şaşkın gibi bakan gözler hastalık için tipiktir. Göz kapakları iyi kapanamadığından gözlerde kuruluk, yanma gibi belirtiler görülür. Hastalık tedavi edilmezse görme kaybına kadar gidebilir.Erken tedaviye başlanmazsa gözlerin dışa fırlaması gibi bazı bulgular kalıcı olabilir.

2-Hastalığın diğer sık görülen belirtisi kilo kaybıdır. İştahı olmasına rağmen hastala rhızla zayıflarlar ve kas gücü azalması görülür. Ateş basması ve sıcağa tahammülsüzlük neredeyse tüm hastalarda vardır.

3-Hastalığın tipik tablosu sinir sistemi bulguları ile tamamlanır. Ellerde titreme, reflekslerde artış, sıkıntı hissi, ajitasyon, psikiatrik bozukluklar, kol ve bacaklarda istemsiz hareketler görülebilir.

4-Kemik erimesi (Osteoporoz), kansızlık, cinsel fonksiyonlarda gerileme, kadın ve erkekte kısırlık görülebilir. Erkeklerde göğüslerde büyüme olabilir.. Cinsel arzularda artış olsa bile cinsel güçte azalma görülür.

5-Ciltte kızarma ve terleme, saç dökülmesi, tırnaklarda zayıflama görülür. Kalp hızı artar, kan basıncı yükselir. Kalpte ritm bozuklukları görülebilir. Kalp kası zayıflar. Tedavinin edilmeyen hastalarda kalp yeterszliği görülür. Göğüs kaslarının zayıflaması ile solunum zorlukları oluşabilir.

6- İştah artışı, bulantı, midede yanma, ishal gibi sindiri m sistemi bozuklukları hastaların önemli bir kısmını etkilemektedir.

HİPERTİROİDİNİN TEDAVİSİ NASILDIR?

Tanı doktor muayenesi ve laboratuar testleri ile konulur. Kanda T3 ve T4 hormonları artmış olarak bulunur. Diğer kan tetkikleri ve görüntüleme teknikleri ile hipertiroidinin nedenleri ve tipi doktor tarafından ayırdedilerek tedavi planlanır.

Tedavi kısa süreli olmayıp dikkatli takip gerektirir. En sık yapılan tedavi Tiroid bezinin hızlı çalışmasını bloke eden ilaçlardır. Hastalık kontrol altına alındıktan sonra da tedavi bir süre devam ettirilir.

İkinci tedavi Radyoaktif İyot tedavisidir. Bu tedavi özel kliniklerde bu konuda uzmanlaşmış hekimlerce yapılır. Hızlı çalışan dokular radyoaktif iyotla kontrol altına alınır. Tedavi sonunda Tiroid dokusunun yavaş açlışması (Hipotiroidizm) sık görülür.

Kontrol altına alınması güç olgulara cerrahi tedavi uygulanır. Tirod dokusunun bir kısmı çıkarılır. Normal vücut fonksiyonları için bir miktar doku bırakılır.

Hipertiroidi tedavisi iyi bir karar ve dikkatli takip ile yapılmalıdır. Tedavi edilmeyen olgularda ciddi komplikasyonlar ( Görme kaybı, kalp hastalığı, aşırı zayıflık sonucu vücut direncinin düşmesi gibi) görülebilir. Nadir görülmekle beraber hipertiroidi hastalarında enfeksiyonlar, cerrahi girişimler ve travma Tiroid Fırtınası denilen, vücuda aşırı horman salınımı ile karakteristik bir tabloya neden olabilir. Yüksek ateş, hızlı nabız ve şiddetli terlemenin ardından bütün belirtiler şiddetle ortaya çıkar ve ölüme sebebiyet verebilir.

Kilo kaybı, terleme, göz bulguları, ellerde titreme gibi belitileri olan hastaların vakit geçirmeden bir doktora başvurmaları, hipertiroidi tanısı aldıklarında ise uzun ve sabırlı bir tedaviye hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder