Ozon tedavisinin kullanıldığı durumlar hakkında açıklamalarda bulunan Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar, ozon tedavisinin sağlıklı bireylerde de uygulanabileceğine dikkat çekti.
Dr. Betül Toygar'ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:
Ozon, doğada gaz halinde bulunur. Çok güçlü bir dezenfektan, antimikrobiyal, immün sistem düzenleyicisi ve antioksidandır. Aynı zamanda kanın akışkanlığını artırıcı, kan yapımını uyarıcı ve ağrı kesici etkisi de vardır. Vücudumuzda hücrelerin içinde süregelen yapım yıkım olayları sonucunda üretilen ve kullanılan enerjinin yanı sıra birtakım yan ürünler ortaya çıkmakta ve bunlar serbest 02 radikalleri olarak ortada dolaşarak hücrelere zarar vermektedir. Özellikle de sigara, çevre kirliliği, radyasyon ağrı kesiciler ve kanser ilaçlarının kullanımı bu serbest radikallerin oluşumunu daha da artırmaktadır. Serbest radikallerin vücutta artması nedeniyle vücutta oluşabilecek hastalıkların başında damar sertliği, AİDS, kanser, bağırsak hastalıkları, diyabet, katarakt, parkinson, sinir hücrelerinin tahribi ve erken doğumlar sayılabilir. Ozon tedavisi işte bu serbest radikallerin vücuttan temizlenmesinde görev alır.
Ozon tedavisinin uygulama şekilleri
Majör uygulamalar:
Temel uygulama yöntemi budur. Mutlaka özel eğitimli personel tarafından, özel ekipman ve cihazlar kullanılarak yapılan, deneyim ve titizlik gerektiren bir uygulamadır. Hastadan alınan 100 cc kan içerisine hastalığın teşhisine göre doktorun belirleyeceği dozda ozon eklenerek tekrardan hastaya damar yoluyla verilir. Bir uygulama süresi yaklaşık 15 dakikayı geçmeyecek kadar kısa ve ağrısızdır. Genellikle haftada üç uygulama ve toplamda 12 uygulama olacak şekilde yapılmaktadır. Kronik vakalarda ayda bir kez idame dozu şeklinde uygulama yapılması da önerilmektedir.
Minör uygulamalar:
Tek başına uygulamadan çok diğer tamamlayıcı tıp yöntemleriyle kombine edilen ozon tedavisi şeklidir. Hastadan alınan 5cc kan yine 5cc ozon ile karıştırılarak bu kez damardan değil kas içine enjekte edilir. Haftada 2 veya 3 kez olmak üzere yine toplam 12 uygulama yapılmaktadır. Majör uygulamayla kombine de yapılabilir.
Lokal uygulamalar:
Yumuşak dokulara, eklem içine ve çevresine, yara yerine ve çevresine de lokal olarak yapılan uygulamaların yanı sıra rectal yoldan uygulama yöntemi de mevcut olup tedavi şekli ve süreleri tedaviyi üstlenen doktor tarafından belirlenmektedir.
Ozon tedavisinin yan etkisi var mı?
Ozon gazı solunduğunda toksiktir, göz ve hava yollarını tahriş edebilir. Ancak deneyimli ve eğitimli bir ekiple yapılan uygulamalarda herhangi bir yan etkisi gözlenmemiştir.
Hangi hastalıkların tedavisinde ozon kullanılır?
Ozon tedavisi genellikle hastalıkların var olan ve uygulanmakta olan rutin tedavilerine ek olarak, tamamlayıcı tıp kısmında rol almakta olup, bazen de diğer tedavi yöntemlerinin yarattığı yan etkilerden korunmak( kanser ilaçları gibi) amaçlı da uygulanabilir. Ozon uygulamalarından en fazla fayda görülen hastalıkları sıralayacak olursak; enfekte olmuş geçmeyen cilt yaraları, bası yaraları, yanıklar, diyabetik ayaklar, kemik iltihapları (osteomyelit), ağız yaraları, kronik yorgunluk ve fibromiyalji ve kireçlenmenin yarattığı eklem rahatsızlıkları, ağrılarda ve nöropatik ağrıda ozon tedavisi son derece etkili olmaktadır.
Bu hastalıkların yanı sıra kanser tedavilerinde uygulanan tedaviye ek olarak immün sistemi desteklemek, zarar gören normal dokuların tamirinde hızlanma ve hücrelerde yenilenme sağlamak ve kemoterapi sonrası hücrelerde ortaya çıkan serbest radikallerin uzaklaştırılması amacıyla da sıklıkla ozon tedavisi tercih edilmekte ve çok yarar görülmektedir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları olan Multiple skleroz, romatoid artrit ve crohn hastalığında, ayrıca kronik karaciğer hastalıkları ve kronik akciğer hastalıklarında astım ve alerjide de yine destekleyici tedaviler olarak önerilmektedir. Tüm bu hastalıklarda kullanılabilen ozon tedavisi, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkez’lerinde uzman kontrolünde uygulanmaktadır. Sağlıklı bireylerde de antiaging ve antioksidan özelliği nedeniyle ozon tedavisi uygulaması koruyucu tedavi kapsamında uygulanmaktadır. (Kaynak:cnntürk.com.tr)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder