Bacaklardaki rahatsızlıklar üzerine söyleşi yaptığımız Prof.Dr.Cüneyt Köksoy çok önemli bir hastalık olan toplardamar tıkanıklığı hakkında merak edilenleri anlattı.
Bu tıkanıklıklar ve belirtileri hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Köksoy Toplardamar tıkanıklığının tedavisi hakkında önemli vurgulamalar yaptı…
Toplardamar tıkanıklığı nedir?
Toplardamar tıkanıklığı genel olarak toplardamarların ani olarak pıhtı ile tıkanması ve tıkalı kalan damarın yıllar içinde toplardamar kanının iletimini engelleyip, bacaklarda sorunlara yol açmasıdır. Toplardamarlar içinde pıhtı oluştuğunda (Akut Derin VenTrombozu) kan akımı engelleneceği için kan bacaklarda birikir ve bacak aniden Ağrılı, şiş, mor hale gelir.
Toplardamarlarda bir kez pıhtı oluştuktan sonra, pıhtı tam olarak ortadan kalkmadan damar normale dönmez ve bacaktaki kanın akımına sürekli engel olduğu için zamanla kılcal damar çatlamasından varislere, bacakta şişmeden yara oluşumuna kadar bir çok şikayet ile karakterize toplardamar (venöz) yetmezliği gelişir. Toplardamar yetmezliğinde temelde olan sorun toplardamarlar içinde biriken kanın bacak dokusuna zarar vermesidir.
Toplardamar tıkanıklığının başlıca belirtileri nelerdir?
Belirtiler iki aşamalıdır. Toplardamar tıkanıklığının ilk aşaması olan pıhtı ile damarın tıkanması yani derin ventrombozu bacakta ani başlayan şişlik, ağrı, morarma, bazen yürüyemeyecek kadar şiddetli acı ve ağırlık hissi ile beraberdir.
Toplardamardaki pıhtı klasik olarak tedavi edildiğinde yada hiç tedavi edilmediğinde şikayetlerin hafiflemesi haftalar bazen aylar sürer. Ancak şikayetlerde zamanla belirli bir düzeyde rahatlama olsa da genelde hastaların yarısında yıllar sonra şikayetler karakter değiştirerek ağırlaşabilir. Bu ikinci aşamada bacakta uzun süre ayakta kalındığında ortaya çıkan şişme, yorulma, ağrı, ağırlık hissi, baldırlarda varis oluşumu, özellikle ayak bileklerinde çok sayıda mavi mor kılcal damar varisleri, zamanla ayak bileğinde kahverengiye doğru giden koyulaşma, deride kalınlaşma, kabalaşma ve ayak bileği çevresinde yaralar (venöz ülser) oluşur.
Toplardamarda pıhtı oluşması ya da derin ve trombozu nasıl tedavi edilir?
Derin ve trombozunda yıllardır uygulanan tedavi kanı sulandırıcı ilaçlarla pıhtının büyümesini, akciğere atmasını, engellemeye yöneliktir. Bu tedavi sırasında genellikle pıhtı ortadan kalkmadan, damar açılmaz ve bu nedenle şikayetler çok yavaş düzelebilmektedir, ya da tam olarak geçmeyebilmektedir.
Pıhtının ortadan kaldırılarak damarların açılması mümkün mü?
Evet mümkün. Toplardamarda pıhtı oluştuğunda en etkili tedavi pıhtının eritilerek toplardamarların açılmasıdır. İlk 2-3 hafta içinde gelen hastalarda bacak toplardamarlarına bir kateter yerleştirilerek pıhtı eritilebilir yada parçalanabilir. Bu yolla hastaların şikayetleri kısa sürede geçer ve yıllar sonra belirgin hale gelecek olan toplardamar yetmezliğinin gelişimi engellenebilir.
Geç gelen hastalardaki toplardamar tıkanıklıkları için etkin bir tedavi var mı?
Pıhtının eritilmesi şansını kaçırmış ve aradan zaman geçmiş hastalarda olan hastalarda kritik öneme sahip olan kasıktan yukarıdaki ana toplardamarları açmak ve bu yolla hastaların şikayetlerini dramatik olarak rahatlatmak mümkündür. Bu hastalara anjio altında tıkalı damarla balon yapılıp, damarların açık kalmasını sağlayıcı stentler yerleştirilir. Bu uygulama hastaların %80 nin de başarılıdır. Bu sayede hastaların aylardır, yıllardır yakındıkları şişlik, ağrı gibi şikayetleri önemli oranda azaltılabilir ve bacaklardaki yaraların bir daha açılmamak üzere kapanması sağlanabilir.
Genelde bacak yarası yadavenöz ülserin tedavisinin olmadığı şeklinde bir düşünce var. Bu doğru mudur?
Toplardamar ülseri ya da bacak yarası olan kişilerde temeldeki sorun toplardamardaki eski pıhtılara bağlı tıkanıklıklar yada kapakçıkların bozulmasına bağlı geri akım olup, hepsinin ortak noktası bacaktaki toplardamardaki kan basıncının normalin çok üzerine çıkması ve bu kirli kanın dokulara zarar vermesidir. İleri incelemelerle en önemli neden olan tıkanıklığın yeri ve derecesi belirlenip anjio altına tıkalı damarlar stent ile açılabilmektedir. Sonuç olarak kötü ününe rağmen toplardamar hastalığına bağlı bacak yarası ya da tıptaki adı ile venöz ülser tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Toplardamar hastalıkları
-Varis
-Nüks varis
-Kılcal damar varisleri
-Kronik Venöz Yetmezlik
-Venöz ülser (varis yarası)
-Derin VenTrombozu
-Akciğer Embolisi
-Flebit
-Bacakta Şişlik (Ödem)
-Kol ve bacaklardaki toplardamar tıkanıklıkları
-Posttrombotiksendrom
-May-Thurnersendromu
-Nutcrackersendromu
-KlippelTrenaunaysendromu
-Doğuştan damar anomalileri
-Lenfödem
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder