8 Temmuz 2016 Cuma

Çocuklarda böbrek hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan, çocuklarda görülen bu belirtilere karşı ebeveynleri uyardı

İdrar yapma alışkanlığı, bol su içme ve tuzlu yiyeceklerden uzak durma gibi önlemlerin, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da böbrek sağlığı için önemli olduğunu belirten Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan, hayati uyarılarda bulundu.

Böbrekler vücudumuzun süzme işini yapan organlardır. Sırt bölgemizde, bel omurlarının yanında yer alırlar. Böbrekler vücudumuz için gerekli olan sıvı ve maddeleri tutarlar, vücuttan atılması gereken zararlı maddeleri atarlar. Böbreklerde süzülen atık maddelerin önemli bir bölümü, gıda maddelerinin kullanılmasından sonra ortaya çıkan azotlu atıklardır (üre, ürik asit, amonyak gibi). İlaçlar, gıdalardaki katkı maddeleri vb maddeler de vücuttan genellikle böbrekler yolu ile uzaklaştırılır. Böbrekler ayrıca vücudumuzun su ve tuz dengesini ayarlar, kan basıncını (tansiyon) düzenler, kan yapımı ve kemik yapısı ile ilgili hormonlardan sorumludur. Böbreklerden geçerek vücuttan uzaklaştırılması gereken maddeler idrarı oluşturur. İdrar önce böbrek içinde havuzcuk (pelvis) alanında toplanır ve idrar yolu (üreter) aracılığı ile idrar kesesine (mesane) akar. İdrar kesesinde biriken idrar kısa idrar yolu ile (üretra) vücudun dışına atılır. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, çocukları böbrek hastalıklarından koruma yollarını şöyle anlattı…

ÇOCUKLARDA BÖBREK HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kırmızı ya da kahverengi idrar yapma

Göz kapakları, yüz, bacaklarda şişlik

Karın ağrısı

Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, idrar kaçırma

Ateş

Çok su içme, çok idrara çıkma

İdrar miktarının aniden azalması

İştahsızlık

Tekrarlayan kusmalar

Büyümede duraklama

Halsizlik

Solukluk

HANGİ ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA?

Sık idrar yolu iltihabı geçirilmesi

İdrar yolu iltihabına bağlı böbreklerde yara olması

İdrar yolları ve/veya böbreklerde genişleme olması

Tek böbrek

İdrar testinde protein görülmesi

Hipertansiyon

Ebeveyn hipertansiyonu

Düşük doğum ağırlığı, prematürite

Ailede böbrek taşı, nefrit, idrar yolu problemi olanlar

3 SAAT ARAYLA İDRAR YAPMALILAR

Sağlıklı yaşam için gerekli önlemler, böbreklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Bol su içilmesi önemlidir. Tuzlu yiyeceklerden sakınmak gerekir. Tuz tansiyon yükselmesine yol açar. İdrar yapma alışkanlığı çok önemlidir. Sıkışmadan 3 saat ara ile idrar yapmak gerekir. Genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. Düzenli aralıklarla sağlam çocuk takipleri yapılmalı, riskli durumlarda çocuk nefrolojisi uzmanına başvurmalıdırlar. İdrar, kan ve kan basıncı değerlendirmeleri ile böbrek hastalıklarına dair erken bulgular saptanabilir. Hekiminiz üriner sistem ultrasonografisi ile bazı özel böbrek filmlerinin çekilmesini de isteyebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder