14 Temmuz 2016 Perşembe

Varisin 7 belirtisi

Bacaklarınızda bu belirtiler varsa mutlaka bir doktora gidin.


Bacaklarda derinin altındaki toplardamarın genişlemesiyle oluşan varisler, yanma ve kramp gibi bazı belirtilerle kendini gösteriyor. İşte tedavi edilmediğinde başka sağlık sorunlarına neden olan varislerin belirtileri…

VARİSLERİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

*Bacak damarlarında belirginleşme

*Damarların ciltten kabarıklaşmayla birlikte kıvrımlı hal almaları

*Ağrı

*Kaşıntı

*Özellikle geceleri artan yanmalar

*Kramplar

*Dolgunluk ve/veya huzursuzluk hissi farklı derecelerde hissedilebilir.

Bacaklarımızdaki toplardamarlar kirli kanı yer çekiminin tersi yönünde temizlenmesi için akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Bu damarların içinde yukarı doğru akımın sağlanabilmesini kolaylaştıran ve aşağıya doğru kanın toplanmasını engelleyen kapaklar vardır. Bacak kaslarının çalışması ve kan bu kapakların yardımı ile tek yönlü olarak yukarı ilerler. Ancak kapaklarda hasar oluştuğunda kanın yer çekimi ile aşağı yönde basınç oluşturması ile yüzeysel toplardamarlarda varisler oluşur.
VARİSE NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Ayakta uzun süre hareketsiz olarak durma, genetik yatkınlık ve bayan hastalarda fazla kilolar varis hastalığı için risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Toplumda sıklığı %20 ile 40 arasında olduğu belirtilen varisler yaşam kalitesini etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Genetik faktörler: Genetik yatkınlığın varis oluşumunda etkili olup olmadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, her hastalıkta olduğu gibi varisin ortaya çıkmasında da genetik nedenler olduğu düşünülüyor. Genetik nedeniyle ortaya çıkan varislerde kişinin annesinde, babasında, kardeşlerinde, teyze veya halasında varis varsa, kendisinde de varis olma ihtimali artıyor. Çevresel faktörler: Hastalığa sebep olan diğer bir neden de çevresel faktörler. Hareketsiz yaşam tarzı varislerin daha çabuk ve daha abartılı bir şekilde açığa çıkmasına sebep oluyor.

3 TİP VARİS VAR

1. Büyük varisler: Deriden bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15mm arasında değişen varislerdir.

2. Orta boy varisler: Deriden hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm arasında değişen varislerdir.

3. Kılcal varisler: Deriden çıkıntı yapmayan, çapları 1-2mm den küçük olan kırmızı-mor renkli varislerdir.

VARİSLER TEDAVİ EDİLMEZSE…

Varis tedavi edilmediği zaman sürekli ilerleyerek daha da görünür hale gelir. Bazı varisler mikrop kapıp yaraya neden olabileceği gibi, bazı varislerde böyle bir durum görülmez. Ayrıca variste tedavi gecikirse şeker, tansiyon, kalp gibi yandaş hastalıklar oluşur. Bu hastalıklar da tedaviyi zorlaştırır.

VARİS TEDAVİSİ NASILDIR?

Günümüzde tüm varis türleri tedavi edilebilir. Ancak her bir varis türünün (küçük, orta ya da büyük varisler) tedavisi birbirinden farklılık gösterir. Temel olarak büyük varislerde önemli olan varis oluşumuna yol açan toplardamar yetmezliğini tedavi etmektir. Kapak yetmezliği olan bu damarları tedavide ilk önerilen yöntem lazer ya da RF tedavisidir. Orta boy ve kılcal varislerde önerilen ilk yöntem sıvı ya da köpükle skleroterapidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder