Türkiye, antibiyotik kullanımı konusunda dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Gereksiz antibiyotik kullanımının zararlarını dile getiren uzmanlar, özellikle çocukların kemik iliği gelişimini durdurabileceğini, böbrek ve karaciğerinde sorunlara neden olacağı konusunda uyarıyor.
Gereksiz antibiyotik kullanımına savaş açan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Nejat Narlı, hekime danışmadan çocuklara gereksiz antibiyotik verilmesinin tehlikeli sonuçlarına değindi.
Özellikle kış aylarında hastalanan çocuklara ateş düşürücü olduğu düşüncesiyle antibiyotik verildiğini belirten Prof.Dr. Narlı, gereksiz verilen antibiyotiğin, kemik iliği gelişimini durdurabileceğini, böbrek ve karaciğerde sorunlar yol açabileceğini kaydetti. Hekimlerin bile hastaya antibiyotik verirken iki kez düşündüğünü belirten Prof.Dr. Nejat Narlı, şöyle dedi:
“Her enfeksiyona antibiyotik gerekmez. Çocuklarımızda olumsuz bir durum gördüğümüz zaman önce doktora başvurulmalı. Aileler, verilen tavsiyeye göre ilaç kullanmalılar. Çocukların vücudu gereksiz antibiyotiği kolay atamaz. Bu nedenle herkesin çocuklara antibiyotik verirken iki kez düşünmesi gerek. Çocuklar, gereksiz antibiyotikleri vücutlarından çok zor atabiliyor. Kullanılan antibiyotik bir hekim tarafından tavsiye edilmemişse gereksiz alınan ilaç, çocuklarda kemik iliği gelişimini engelleyebilir. Böbrek yetmezliğine ve karaciğerde sorunlara neden olabilir. Bu tip sorunlarda yine başka hastalıkları tetikleyebilir. Bu yüzden aileler doktorun tavsiyesine göre ilaç kullanmalılar.”DHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder