6 Aralık 2016 Salı

Mide ilaçları kısırlık riskini üç kat artırıyor

Mide yanması için kullanılan ilaçlar, genç erkeklerde kısırlık riskini üç kat artırıyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sürekli mide ilacı kullanan erkekleri uyardı.


Kısırlık riskini üç kat artırıyor

Mide yanması için kullanılan ilaçlar, genç erkeklerde kısırlık riskini üç kat artırıyor. Bu ilaçları kullanan erkeklerde sperm sayısı düşüklüğüne daha fazla rastlanıyor.

Çok sık kullananlar dikkat

Çok sık kullanırsanız genç yaşlarda çocuk sahibi olamamanıza sebep olabilir.

Sürekli kullananlara uyarı

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, sürekli mide ilacı kullanan erkekleri yakından ilgilendiren bu önemli sorun hakkında şu bilgileri verdi:

Düşük sperm sayısıyla ilişkili

Bazı ilaçların kullanımı, düşük sperm sayısıyla ilişkilidir.

Genç erkeklerin bir kısmında

Araştırmalara göre, milyonlarca insana reçete edilen ve mide yanması için kullanılan bu ilaçlar genç erkeklerin bir kısmında kısırlığa neden oluyor.

20’li 30’lu yaşlardan itibaren altı ay ve daha uzun süreyle bu ilaçları kullananlarda düşük sperm sayısına rastlanma olasılığı üç kat daha fazla.

55 milyon reçete

2015 yılında sadece İngiltere’de (midede yapılan asit miktarını azaltarak mide yanması ve ekşime gibi belirtileri gideren) bu ilaçlar 55 milyon kez reçete edildi.

Maksimum kullanım 4 hafta

Bu ilaçların maksimum kullanım süresi dört haftayken, çoğu insan aylarca hatta yıllarca kullanmaya devam ediyor.

6 ayın altında olumsuz etki yok

Altı aydan daha kısa süre bu ilaçları kullanan erkeklerde sperm sayısı olumsuz etkilenmiyor ancak altı aydan uzun süre kullananlarda düşük sperm sayısına rastlanma sıklığında üç kat artış var.

Hareketli sperm sayısını etkiliyor

Yapılan testler bu azalmanın hareketli sperm sayısını daha çok etkilediğini ortaya koydu.

B Vitamini yetersizliğine yol açarak

Bu duruma neden olan olası mekanizma, ilaçların bağırsaklardaki ortamı değiştirerek sağlıklı sperm oluşumunda hayati önemi olan Vitamin B yetersizliğine yol açması olarak düşünülmektedir.

Denge bozuluyor

Kısa süreli kullanımlarda vücut buna adapte olabiliyor ama uzun süreli kullanımda bozulan denge tekrar kurulamadığından Vitamin B eksikliği ortaya çıkıyor.

Kulaktan dolma tavsiyeyle kullanmayın

Bu nedenle; çok masum gibi görülen bu tarz ilaçların gerekli olmadan kulaktan dolma tavsiyelerle kullanılmaması ve mutlaka ilgili branştan doktor tarafından yazılması gerekmektedir.”

Başka riskleri de var

Op. Dr. Betül Görgen, bu ilaçların aynı zamanda kalp krizi, felç ve böbrek hasarı yapma potansiyeline sahip olduğunu sözlerine ekledi. (Kaynak:cnntürk.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder