7 Ocak 2016 Perşembe

‘Altın yumurtayı’ bulan tüp bebek uygulaması

35 yıldır uygulanan tüp bebek tedavisi artık ‘kişiye özel’ uygulamalara doğru yönelim gösteriyor. Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, kişiye özel tedavinin, her anne adayının sahip olduğu farklı özellikleri ve sorunları gözettiğini ve dolayısıyla başarı şansını artırdığını söylüyor.

Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Medikal Direktörü Özörnek, hastaların kimi zaman bir başka anne adayına yapılan tedavinin niçin kendilerine uygulanmadığını, bir anne adayının kullandığı ilacın kendilerine de uygulanmasını talep edebildiklerini ancak bunların doğru beklentiler olmadığını kaydetti.
 
Sözcü'de yer alan habere göre; Her kadının farklı yumurtalık rezervi ve kalitesi olduğunu ve kadınların bağışıklık sisteminden daha pek çok etkene kadar çok değişiklik gösterdiğini anlatan Op. Dr. Hakan Özörnek, bu noktada hasta ve doktor iletişimin önemli olduğunu vurguladı. Özörnek, anne adaylarına hangi tedavinin ne zaman nasıl uygulanacağının detaylı biçimde anlatılmasının ve kendi vücutları ve sorunları ile ilgili bilgilendirilmelerinin anne olma sürecindeki kadınlar için çok önemli olduğunu belirtti.


‘ALTIN YUMURTA’ GEBELİK ŞANSINI ARTIRIYOR
Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek’ten tüp bebek tedavilerinde biraz daha “ zorlu hasta” grubuna giren ileri yaştaki anne adaylarına sevindirici haber. Özörnek dünyada da henüz yeni uygulanan bir tedavi ile anne adaylarından adeta ‘altın yumurta’ elde ettiklerini söyledi.
 
Op. Dr. Hakan Özörnek Bir kadının yumurta rezervinin doğduğu anda belli olduğunu ve bunun hiçbir şekilde değiştirilemeyeceğini söyledi. Kadın kaç yaşında ise yumurtasının da aynı yaşta olduğunu ifade eden Op. Dr. Özörnek kadınla birlikte “ yaşlanan yumurta “ların gebelik şansını azalttığını söyledi.
 
Özörnek, 20-30’lu yaşlardaki anne adaylarından 8-10 yumurta toplarken, 40’lı yaşlardaki hastalardan yumurta toplama sayısı 1-2’ye düştüğünü kaydetti.

10 GÜNLÜK TEDAVİ
İleri yaştaki anne adayları için dünyada yeni bir uygulamaya gidildiğini anlatan Op. Dr. Özörnek, yeni uygulamaya ilişkin şu bilgileri verdi;
“ Anne adaylarında adetin başında 10 günlük bir tedavi ile yumurta topluyoruz bu yumurtaları donduruyoruz. Yumurta toplama işleminden 3-4 gün sonra bir kez daha aynı şekilde ilaç tedavisi uygulayarak ikinci kez yumurta topluyoruz. Bu şekilde elde ettiğimiz 4-5 yumurtayı genetik teste tabi tutuyoruz. Çünkü 40 Yaşın üzerindeki kadınlarda transfer edilen 2 yumurtadan 1’inin genetik olarak kusurlu olma ihtimali çok yüksek. Bu durumda gebe kalma şansı azalıyor ya da gebelik düşük ile sonuçlanıyor. Yani bir adet döngüsünde 2 defa yumurta topluyoruz. Bu şekilde daha fazla yumurta toplayarak sağlıklı ve kaliteli yumurta ve yüksek gebelik şansını aynı anda yakalamış oluyoruz. “
 
“ Çifte uyarım” adı ile bilinen bu yöntemin yaklaşık 3 yıldan bu yana dünyada uygulandığına dikkat çeken Op. Dr. Hakan Özörnek, uygulama sonuçlarının başarılı ve güvenli olması sebebi ile artık kendisinin de hastalarına bu yöntemi uygulamaya başladığını bildirdi.
Bu yöntemle bulunan yumurtaları “ altın yumurta” olarak adlandırdıklarını söyleyen Op. Dr. Hakan Özörnek bu şekilde anne adaylarının hamile kalma şanslarının çok önemli oranlarda arttığını kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder