2 Ocak 2016 Cumartesi

Patates diyabet riskini yükseltiyor

Uzmanlar uyarıyor, haftada 7 yemek kaşığından fazla patates tüketmek diyabet riskini yüzde 33 artırıyor. Yüksek nişasta oranı olan, diyabet hastalarına çok da fazla önerilmeyen patatesin fazla tüketilmesinin de diyabet riskini artırdığı ortaya çıktı.

Haftada 2 ya da 4 porsiyon tüketenlerde ise risk yüzde 7 artıyor. Patates kızartması ise fırında ya da haşlanmış patatese göre de daha zararlı. Ancak araştırmada ilginç bir de sonuç var, haftada 2 kere tam tahıllı bir yemekle birlikte patates tüketmek ise tip 2diyabet riskini yüzde 12 düşürüyor.
NİŞASTA ORANI YÜKSEK LİF ORANI DÜŞÜK
Araştırmayı yürüten ekibin başındaki, Osaka Kardiyovasküler Hastalıkları Önleme Merkezi'nden Dr. Isao Muraki, bazı ülkelerde patatesin sağlıklı beslenme için tüketilmemesi gereken besin olarak görüldüğünü de söyledi.
Harvard TH Chan Sağlık Okulu'nda da görev yapan Dr. Muraki "Patates yüksek oranda nişasta, az oranda lif, vitamin, mineral ve polifenol içeriyor. Bu da karbonhidratın kalitesini düşürüyor ve tip 2 diyabet riskini yükseltiyor." dedi.
Makale Diabetes Care isimli bilimsel dergide yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder