11 Ocak 2016 Pazartesi

Lenfoma belirtilerini biliyor musunuz?

Lenfoma boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerindeki lenf bezelerinin ağrısız şişerek ele gelmesidir.

Lenfoma nedir?


Lenfoma, bağışıklık sisteminin parçalarından biri olan lenfatik sistemden köken alan kanserleri anlatan genel bir terimdir. Lenfomalar; lenf bezi kanseri olarak bilinirler ancak organlarda da lenf bezini tutmadan hastalık ortaya çıkarabilir.

Lenfomaların birçok farklı alt tipi olmasına rağmen temel olarak iki tipi vardır: 

Hodgkin lenfoma (Hodgkin hastalığı)


Kanserler arasında tedaviye en iyi cevap verenlerden birisidir. Diğer lenfoma türlerinden Reed Sternberg hücrelerinin varlığı ile ayırt edilir. 

 

Non-Hodgkin lenfoma (veya Hodgkin lenfoma dışındaki tüm lenfomalar)


Amerika’daki Lösemi ve Lenfoma Derneği’nin (Leukemia & Lymphoma Society) verilerine göre 2009 yılında yaklaşık 601.180 kişi lenfoma ile yaşamış veya remisyon dediğimiz tam düzelme görülmüştür. Bu sayının yaklaşık 148.460 kişisini Hodgkin lenfomalı hastalar ve yaklaşık 452.720 kişisini de non-Hodgkin lenfomalı hastalar oluşturmaktadır. 2009 yılı içindeki tüm lenfoma tanılarının %11,4’ünün Hodgkin lenfoma vakaları olduğu hesaplanmıştır.


Belirtileri nelerdir?


En sık görülen belirti, bölgesel lenf bezelerinin şişmesidir.Bu bezeler genellikle ağrısızdır ve dokunulduğunda sıcak değildir.Zaman içinde giderek büyür ve sertleşirler, bu süre içinde başka bölgelerde de bezeler çıkabilir.Bezelerin büyümesine ek olarak kilo kaybı, belirgin halsizlik,yaygın kaşıntı, gece terlemesi ve ateş de görülebilir.Bu bulgular sıklıkla enfeksiyon ile karıştırılabilir ancak lenf bezelerinin enfeksiyonları daha hızlı seyreder ve genelde ağrılıdır.

Büyüyen lenf bezeleri göğüs boşluğundaysa kuru öksürük ,göğüs ağrısı, boyun damarlarında bariz belirginleşme ve nefes darlığı görülebilir.Karın boşluğundaki lenf bezeleri diğer komşu organlara bası yaparak bulgu verir.Bunlarda sarılık, karında şişlik ,devamlı ağrı ve bacaklarda şişlik gelişebilir.Bu kişilerde sıklıkla dalak büyümesine bağlı olarak sol yan ağrısı, midede şişlik ve erken doygunluk gibi bulgular da görülebilir. Kemik iliği tutulumu olan hastalar özellikle bel ve bacaklarda gece uyutmayan şiddetli kemik ağrılarından şikayet eder.

Bazı lenfoma türleri özellikle cilt tutulumu ile ön plana çıkar.Bunlarda, ciltte yaygın veya bölgesel, giderek büyüyen, koyu kırmızı veya kahverengi plak benzeri lekeler görülebilir.Yukarıdaki belirtileri taşıyan hastalar vakit kaybetmeden doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmalıdır.Yakınması olmayan hastaların tetkiklerinde açıklanamayan yüksek veya çok düşük kan sayımı değerleri var ise mutlaka Hematoloji uzmanından destek alınmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder