Sabah kalktığınızda aynadaki görüntünüze soru sormayı ihmal etmeyin. İlk soracağınız soru ise “Bugün son günüm olsaydı, ne yapmak isterdim?” olsun. Bugün son gününüzmüş gibi, olabilecek en enerjik halinizde uyanın yataktan. Yapacak o kadar güzel planlarınız var ki, hiçbiri ertelenmemeli! Peki bu enerjiyi benliğinizde bulmanız ve daha verimli günler geçirmek için sahip olmanız gereken rutinler nelerdir?
1) Güne mutlaka egzersiz ile başlayın.
Yapılan araştırmalara göre iş günlerinden önce egzersiz yapan kişilerin görünüşleri daha pozitif ve sorun çözme kapasitelerinin daha geniş olduğu görülmüştür. Vücudunuzun en az 10 dakika boyunca hareket ettirmek, beyninizi yatıştıran ve kontrolün sizde olmasını sağlayan nörotransmitlerin de hareket geçmesinde en büyük etkendir. Sabah egzersizleri enerjinizi gün boyunca en üst noktada tutmak için vazgeçilmez rutinlerinizden olmalıdır.
2) Limon suyu içmek sandığınızdan daha etkili.
En kısa sürede yatağınızdan kalkabilmek için biraz limon suyu içmek fiziksel ve mental enerjinizi keskinleştirerek daha hızlı hareket etmenizi sağlar. Aynı zamanda limon suyu midenizde besin emilimini arttırarak gün boyu doğal enerji kaynağınızı yeniler.
3) Kahvaltınıza kadar ekranlara bakmaktan uzak durun.
Sabah kalkar kalmaz ilk iş Facebook ve e-mail bildirimlerini kontrol etmekse; dikkatinizi kaybetmeye bir adım daha yaklaştınız demektir. Aman dikkat! Değerli ilk dakikalarınızı sizi daha çok sakinleştiren melodilerle birlikte geçirmenizde fayda var. Pencereden dışarı bakıp kuşları izleyerek uyanmak vakit kaybı gibi görünebilir fakat günün geri kalanında yaşadığınız odaklanma sorununuzu oldukça azaltacağınız kesin.
4) Gerçek bir kahvaltı yapın.
Kahvaltı yapma fikri birçok insanın üşengeçlikten dolayı ikinci ya da üçüncü planı olmuştur ancak gerçek bir kahvaltı yapan insanlarda kan şekeri düzeyleri daha kararlı ve obezlik riski daha düşüktür. Sağlıklı bir kahvaltı verimli bir günün kapılarını sonuna kadar açan bir anahtardır. Kahvaltı deyip geçmeyin. Size enerji verir, kısa vadeli hafızayı güçlendirir ve daha uzun sürelerde daha yoğun konsantreye sahip olmanızı sağlar!
5) Günlük hedeflerinizi belirleyin.
Araştırmalara göre somut hedefler belirlemiş kişilerin daha büyük bir özgüvene ve daha kararlı bir kontrol mekanizmasına sahip oldukları gözlenmiştir. Küçük küçük hazırladığınız to do listler gün boyu zaman planlamanızı yapmakta en büyük yol göstericiniz olacaktır.
6) Çalışma alanınızı temiz tutun.
Çalışma alanınızın ne durumda olduğu konsantrasyon yeteneğinizi siz farkında olmasanız da büyük ölçüde etkiliyor. Dağınıklık, yapmak istediğiniz işten dikkatinizi uzaklaştıran en büyük etkendir. Konsantrasyona bağlı gerçekleşen tüm yığılma problemlerinin kökü çalışma alanınızın ne halde olduğuyla ilgilidir. Mesela çalışma alanınızda rokettube videoları izlemeyin. Aslan yatağından belli olur diye boşuna dememişler!
7) Sabah toplantılarınızın kontrolünüzden çıkmasına izin vermeyin.
Sabahın ilk saatlerine toplantı koymak doğru bir davranış olabilir. Zihinleri yorulmamış insanların bir araya gelmesi her zaman daha canlı fikirler çıkaracaktır ancak nasıl olsa sabahın ilk saatleri diyerek tüm bir gününüzün toplantıyla geçmesine izin vermeyin. Sabah programlarınızın zaman kontrolünü sağlamak günün daha verimli işlemesini sağlayacaktır.
8) Oradan oraya koşturmayın!
Multi-tasking kişilikler yani yani çok fazla görevi olan insanlar her zaman bir adım öne çıkmış olabilirler ancak araştırmalara göre multi-tasking kişiler verimliliklerini ve performanslarını olduğundan daha düşük seviyede sergiliyorlar. Beyninizin bir seferde maksimum iki işe birden odaklanabileceğini unutmayın ve oradan oraya savrularak başarı kapasitenizi düşürmeyin.
9) Reddetmeyi bilin, hayır deyin!
“Hayır”, değerli sabahlarınızı koruyabilecek en güçlü kelimedir. Hayır diyebilen ve nazikçe reddetmeyi öğrenen insanların daha az zorlukla karşı karşıya kaldığı ve daha az stresli bir hayata sahip oldukları gözlemlenmiştir. Hayır kelimesini kullanmayı rutininiz haline getirmek, ruh halinizi rahatlatacağı gibi verimliliğinizi de arttıracaktır.
10) Hepsini bir araya getirin!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder