18 Kasım 2015 Çarşamba

Yılda 4 milyon hayat kurtulabilir

Dünyada her yıl 8 milyondan fazla insan kanserden ölüyor, bunların 4 milyonu 30-69 yaş arası erken ölümleri kapsıyor. Uluslararası işbirlikleri sayesinde bu ölümlerin en az 4 milyonu önlenebilir ve 2030’a kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan erken ölümler üçte bir oranında azaltılabilir.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü’nün (UICC) Türkiye’ de ilk defa düzenlediği Dünya Kanser Liderler Zirvesi’nde (WCLS) dünya liderleri kansere karşı küresel eylem çağrısı yaptı.

Hükümet temsilcilerinden, Birleşmiş Milletler kuruluşlarından, akademisyenlerden, özel sektörden ve sivil toplum kuruluşlarından 250 liderin katıldığı zirve, hastalıklara yönelik uluslararası işbirliğine odaklandı.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, zirvede yaptığı konuşmada, kanserle mücadelede en önemli başlıkların; kanseri önleyebilmek, erken teşhis ve güçlü tedavi yöntemlerini bulmak olduğunu söyledi. Kanserlerin üçte birinin önlenebildiğine işaret eden Müezzinoğlu, “Üçte birini önleyebilecek tedbirleri ön plana alabilirsek ve bu yöndeki çalışmaları Dünya Sağlık Örgütü ve dünya sağlık camiası olarak yapabilirsek, inanıyorum ki bu amansız hastalıkla mücadelede en büyük başarıların birinci basamağını kazanmış oluruz” dedi.
Prof. Dr. Tezer Kutluk
Prof. Dr. Tezer Kutluk
“Acil olarak yeni ittifaklar oluşturmaya, çığır açan ortaklıklar geliştirmeye ihtiyacımız var” diyen Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, “Dünyada her yıl 14 milyon kişi kansere yakalanıyor, 8 milyon kişi bu sebepten ölüyor ancak alınacak tedbirlerle ve uluslararası işbirliği ile bu ölümlerin 4 milyonu önlenebilir” dedi.

Onkolojide önemli gelişmeler yaşandığını söyleyen Prof. Kutluk, günümüzde özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde önemli eşitsizlikler bulunduğunu, uluslararası işbirliğinin, bu açıdan daha fazla önem kazandığını söyledi. Kanserin önlenmesinde hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düştüğünü, toplumun da bilinçlenmesi gerektiğini aktaran Prof. Kutluk zirvede; kanserle mücadele için yeni yasaların çıkması, kaynak ayrılması, kanser politikalarının belirlenmesi konularına vurgu yapıldığını kaydetti.
Doç. Dr. Murat Gültekin
Doç. Dr. Murat Gültekin
“SİGARAYLA BAĞLANTILI KANSERLERDE DÜŞÜŞ VAR”

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise Türkiye’deki rakamlara dikkat çekti, “Ülkemizde her yıl ortalama 175 bin kişiye kanser teşhisi konuyor. Bunların üçte biri tütün ve obezite gibi önlenebilir nedenlerle ilişkilidir” ifadesini kullandı.

Kanser kayıtları için, tüm şehirlerde nüfusun % 100’ünü kapsayan aktif bir kayıt merkezini hayata geçirdiklerini belirten Gültekin, tütün ürünleri ve obezite ile mücadelenin yanı sıra tarama çalışmalarının da sonuç verdiğini, Türkiye’nin kanser artış hızının yavaşladığı ülkeler arasına girdiğini belirtti. Türkiye'de tütün ile ilgili kanserlerde düşüş yaşandığını söyleyen Gültekin, “Umarım bu böyle devam eder, daha da geriye gider” dedi.
Dr. Sania Nishtar
Dr. Sania Nishtar
“TÜRKİYE KENDİSİYLE GURUR DUYMALI”

Son 5 yılda kanser ve önlenmesi konusunda paradigmanın değiştiğini dile getirenPakistan Federal Sağlık Eski Bakanı Dr. Sania Nishtar de Türkiye’nin tütünle mücadelesine vurgu yaptı: “Türkiye kendisiyle gurur duymalı. Çünkü en önemli kanser nedenlerinden olan tütün ile mücadelede önemli kararlılık gösterdi. Bu da halk sağlığı açısından son derece önemli.”

ERKEN TEŞHİS VE DOĞRU TEDAVİ ÖLÜMLERİ AZALTIR

Uluslararası işbirlikleri sayesinde 2030 yılına kadar bulaşıcı olmayan hastalıklardan erken ölümlerin üçte bir oranında azaltılmasının mümkün olacağına dikkat çeken Pakistan Federal Sağlık Eski Bakanı Dr. Sania Nishtar ise kanseri önlemek için yapılması gerekenleri 5 maddede özetledi:

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN

1- Sigaradan uzak durun.
2- Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin. Bunun için günde yarım saat yürümek, bisiklete binmek veya yüzmek yeterli.
3- Sağlıklı beslenin. Gün içinde alınan kaloriye, tuz, şeker ve doymamış yağ tüketimine özellikle dikkat edin.
4- Kanser tarama programlarının erken tanı için çok önemli olduğunu unutmayın.
5- Kanser belirtilerine karşı uyanık olun. Vücudunuzdaki değişiklikleri ciddiye alın ve vakit kaybetmeden doktora gidin.

TARAMALAR, ÖNLENEBİLİR KANSERLER AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ
Dr. Sania Nishtar’ın parmak bastığı kanser taramalarından meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanseri taramaları ülkemizde rutin olarak yapılıyor.
Prof. Dr. Şuayib Yalçın
Prof. Dr. Şuayib Yalçın
Henüz rutine girmemiş taramalar da olduğunu belirten Doç. Murat Gültekin, bazı ülkelerde akciğer, yumurtalık ve cilt kanseri taramalarının da yapıldığını sözlerine ekledi.

ÖNEMLİ BİR BİLGİ KAYNAĞI: KANSER ATLASI

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise kanser hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için önemli bir kaynak olan Kanser Atlası'nın Türkçe çevirisinin kullanıma sunulduğunu söyledi: “Kanser Atlası 9 dilde yayınlandı. Hem kitap olarak hem de internetten ulaşmak mümkün. Kanserle ilgili doğru bilgilere ulaşmak açısından çok önemli bir kaynak.”
ntvmsnc.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder