23 Mayıs 2016 Pazartesi

Elif bebek, balık pulu hastalığı ile savaşıyor

Adıyaman'da yaşayan Elif bebek, balık pulu hastalığı ile savaşıyor.


Adıyaman’da yaşayan Açar ailesinin 1 yaşındaki bebekleri Elif Erva Açar, balık pulu denilen iktiyozis hastalığı ile mücadele ediyor. 1 yaşında olmasına rağmen yeni doğmuş gibi bir görüntüsü olan Elif bebeğin tedavisi, ailenin masrafları karşılamakta zorlandığı için gecikiyor.
İktiyozis hastalığı, ölü deri hücrelerinin kalın ve kuru döküntüler halinde birikmesine neden olan kalıtsal bir cilt bozukluğudur. Elif, ailede bu hastalığa yakalanan ikinci bebek. Bir önceki doğumda da aynı hastalıkla dünyaya gelmiş bebeklerini kaybetmiş olan aile, Elif’i de kaybetmek istemiyor.

YARDIMSEVERLERDEN HABER BEKLİYOR
Çocuklarının bu hastalığı nedeniyle zor günler yaşadığını belirten aile, çaresiz durumda. Aile, bebeklerinin iyileşmesi için gereken tedaviyi, maddi imkansızlıklar nedeniyle yaptıramadıklarını ve Elif’in daha fazla acı çekmesini istemediklerini belirtti.

KALITSAL BİR HASTALIK
Balık pulu hastalığı ile ilgili bilgi aldığımız Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Erçin Özüntürk, şöyle konuştu:

Bu hastalık kalıtsal bir hastalıktır. Toplumda çok sık karşılaşılan bir hastalık değildir. Özellikle yeni doğan bebeklerde deri dökümü ile kendisini gösterir. Halk arasında balık pulu olarak bilinen bu hastalığın tıptaki adı ichtiosis'dir. Hastanın dirseklerinde, ellerinin içinde, yüzünde ve bacaklarında tıpkı balık pulu gibi derisinde döküntüler meydana gelmektedir. Genellikle ilk belirtileri kol arkasından gelen şişliklerle kendisini gösterir. Bu hastalığın son bahar, ilk bahar veya kış aylarında şiddeti artabilir.

YOĞUN BİR TEDAVİ GEREKİYOR

Balık pulu hastalığı deri hekimlerinin olduğu bütün kliniklerde tedavisi başarı ile yapılabilmektedir. Hastalar tedavi olmak için deri hekimlerine başvurmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde hastayı uzun süre takip etmek gerekmektedir.

Balık pulu hastalığında hastaların derilerinin döküldüğü yerlerin vazelin gibi kremlerle nemlendirilmesi gerekir. Deri hekimleri tarafından hastalara yoğun bir tedavi süreci uygulanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder