28 Mayıs 2016 Cumartesi

Yaşa bağlı kısırlığa karşı önleminizi alın

Op. Dr. Deniz Gökalp Kaya, kısırılığın nedenlerini ve karşı önlemlerini anlattı.


Kısırlık yani infertilite, birçok toplumda önemli bir sorun olarak görülürken, dünyada çiftlerin yaklaşık %15’i infertilite nedeniyle yardımla üreme tekniklerine başvurmak zorunda kalmaktadır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Deniz Gökalp Kaya konu ile ilgili bilgiler verdi alınması gereken önlemleri anlattı.

BİLİNÇLİ OLUN

İnfertiliteye neden olabilecek bir çok faktör vardır. Bu faktörlerden biri de kadınların yaşıdır.Kadınlar annelerinin karnındayken kazandıkları belli bir yumurta sayısı ile doğarlar. Doğum sonrası bu yumurta sayısı artırılamaz ve menopoza kadar geçen süre içerisinde yumurtalıklarında belirli sayıda bulunan yumurtaları kaybederek en sonunda yumurtanın geliştirilemediği doğal bir süreç olan menopoz durumuna erişirler. Bu süregelişte çocuk sahibi olabilmenin bilincinde olmak gerekir.
Kadınlar erişkin dönemde her menstrüel periyotta eşi ile düzenli ilişkisi sonrası fekundite oranı olarak adlandırılan belirli bir gebe kalma oranı taşırlar ki bu oran her menstrüel periyotta yaşa bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık %10-20 dir. Fekundite oranı 32 yaşından sonra giderek düşerken; 37 yaşından sonra bu düşüş hızı oldukça artmaktadır. Ayrıca yaş ilerlemesi ile birlikte gebelik kayıplarında da ciddi bir artış söz konusudur. 35 yaş üstü kadınlar eğer 6 ay içinde tedavisiz gebe kalamıyorsa teşhis ve gerekli tedavi yapılmalıdır ve eğer 40 yaş üstü bir çift gebe kalamıyorsa bu değerlendirme çok hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

YAŞ FAKTÖRÜ ÖNEMLİ!

Yaşın artışı ile birlikte gebe kalmanın zorlaşması ispatlanmıştır. İster aşılama isterse tüp bebek yönteminde olsun yaş çok önemli bir faktördür. 35 yaşından genç kadınlarda tüp bebek başarısı ortalama %41,5, 35-37 yaş arasında %31,9, 38-40 yaş arasında %22,1, 41-42 yaş arasında %12,4 ve 43-44 yaş arasında ise %5'den azdır.

Ayrıca yaşla birlikte miyom, tüplere bağlı hastalıklar, endometriozis gibi gebe kalmayı etkileyecek problemlerde ortaya çıkmaktadır.

Bu bilgiler ışığında kadınların yaş ile gebelik hızının azaldığını bilmeleri, gerektiğinde uygun koşullarda yumurta veya embriyo dondurma gibi doğurganlığı ileri yaşlara taşıyabilecek yöntemleri bilmeleri ve bu konuda hekimlerinden danışmanlık almaları gerektiğini önemle vurguluyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder