Yoğun bakımda tedavi gören Oya Aydoğan'ın zayıflama ilacı kullandığı iddiaları bir kez daha bu ilaçların zararlarını hatırlattı. Prof. Dr. Ahmet Akgül, zayıflama ilaçları sonucu oluşabilecek tehlikelere dikkat çekti.
Prof. Dr. Ahmet Akgül, “Kendisinin kullanıp kullanmadığını bilmiyoruz fakat bana da bu konu ile ilgili onlarca soru geldi. Acaba zayıflama ilaçları damarın yırtılmasına veya kanama oluşmasına yol açabilir mi? Zayıflama ilaçları güvenilir mi? Bu kadar yaygın olan obezite ve dolayısıyla obezite ilaçları nedir, ne işe yarar. Obezite tüm dünyada devamlı yayılan ve geometrik bir sayı ile katlanarak artan neredeyse salgın haline gelen metabolik bir hastalıktır. Bu nedenle ilaç firmaları ve araştırıcılar obeziteyi azaltmaya yönelik devamlı araştırma içine girmişler ve bir takım ilaçları piyasaya sürmüşlerdir. Amaç hem obeziteyi önlemek hem de obeziteden dolayı oluşabilecek sağlık sorunlarını ortadan kaldırmaktır. Fakat sonuç hiç de istenilen gibi olmamış ve piyasaya süren ilaçların bazılarında çok ciddi kalp ve damar hastalıkları yan etkileri oluşmuştur. Bu nedenle bazı anti-obezite denen zayıflama ilaçları piyasadan geri çekilmiştir” diye konuştu.
"HASAR GÖRMÜŞ KALP VEYA DAMARDA YIRTILMAYA YOL AÇAR"
Piyasada bulunan zayıflama ilaçlarının büyük bir çoğunluğunun etkileri iştahı azaltma, metabolizmayı artırmak için uyarıcı etki yaratma veya alınan besinlerin bağırsakta emilimini engelleme olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Akgül, şöyle konuştu:
“Bu ilaçlar beynimize “doyma” hissi gönderir çünkü ilacın içeriğindeki maddeler, beyinde normalde bu işi yapan enzimleri taklit ederler. Aslında çok güzel görünen bu etki yani “çeyrek porsiyonla doyma hissi” yaratan bu “sahte tatmin maddeleri” vücuttaki diğer reseptörleri de uyararak vücutta serotonin, noradrenalin, adrenalin ve dopamin gibi stres hormonlarını da artırır. Sonuçta kalp hızında aşırı artış ve tansiyon yüksekliği gözlenir. İşte bu durum daha önce hasar görmüş kalp ve/veya damarlarda yırtılmaya ve kanamaya yol açar. Bu arada yukarıda verdiğim bilgiler, bilinen ve doktor tarafından yazılan ilaçlar içindir.
"İNTERNETTEN İLAÇ ASLA ALMAYIN"
Ayrıca daha kötü ve kontrol edilemeyen “internet zayıflama ilaçları” var ki onlara hiç girmiyorum bile. Bu “mucize” diye reklam edilen “ilaçların” kesinlikle kullanılmaması gereklidir. Daha önce acilen kalp ameliyatı yapmak zorunda kaldığım gerek reçeteli zayıflama ilacı kullanan gerekse internetten bu tip ilaçlar kullanan hastalarım oldu. Reçeteli ilacı kullanan hastada kalbinin etrafında 2-3 litreye kadar kanama olmuştu ve bu hastamız ilacı önerilen dozdan daha fazla kullanmıştı. 30’lu yaşlarında olan bayan hastamızı acilen robotla kalp ameliyatına alarak dünyada ilk kez yapılan teknik ile robotla kalbin etrafındaki kanamayı durdurmuştuk. Diğer hastamız ise 20’li yaşlarında vücut imajına oldukça hassas bir erkek hastaydı. Kazakistan’da vücut geliştirme salonu işletirken, internetten bu tip ilaçlarla tanışmış ve kullanmıştı. Türkiye’ye ziyaret için geldiğinde artık kalp damarları dayanamış ve kendiliğinden yırtılmışlardı. Dakikalar içinde ameliyata alıp tedavi etmiştik.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder