21 Nisan 2015 Salı

Bebeklerde kafatası şekil bozukluklarına "kask"lı çözüm

Bebeklerdeki kafatası şekil bozuklukları, son dönemde uygulanmaya başlanan "kask tedavisi" ile 3-4 ayda giderilebiliyor.

Milliyet'in haberine göre; Bebeklerin kafatasında yatış  pozisyonundan kaynaklanan şekil bozuklukları, "kask tedavisi" olarak adlandırılan  yöntemle 3-4 ayda tedavi edilebiliyor.

Bebeklerdeki kafatası şekil bozukluğu, anne karnında ya da doğum  sonrası değişik nedenlerle oluşabiliyor. Kafatası şekil bozukluklarının büyük bir  kısmı, yatış pozisyonundan kaynaklanıyor.

Uzmanlar, araştırmalara göre, şekil bozukluğunun ikizlerde ve erkek  bebeklerde görülme ihtimalinin fazla olduğununu belirtiyor.

 Kuzey bebek de aynı yöntemle şifa buldu

İstanbul'da yaşayan Damla Dizdar ve Alparslan Kılıçarslan çifti,  yaklaşık 3 ay önce, 10 aylık ikizleri Kuzey ve Koza'nın kafatasında şekil  bozukluğu fark etti.

Koza'nın kafatasındaki şekil bozukluğu, kaska gerek kalmadan yüzüstü  aktiviteleriyle düzeldi. Kuzey'e ise İstanbul'da özel bir hastanede kask tedavisi  yöntemi uygulandı.

Bu tedavi yöntemini doktorların önerdiğini belirten anne Damla  Kılıçarslan, Kuzey'e kask takıldıktan 20 gün sonra kafatasında gözle görülür  düzelme olduğunu ifade etti.

Kaskın kullanımına ilişkin bilgi veren Kılıçarslan, "Kask çocuğun 23  saat kafasında kalıyor, sadece banyo için çıkarıyoruz. En fazla 1 saat kafasında  olmaması isteniyor. Kaskın içini yüzde 70 saf alkolle temizliyoruz. Her gün  kafasını şampuanlıyoruz yoksa kafasını kaşıyor. Alıştı, hiç zorluk çekmedi" diye  konuştu.

Baba Alparslan Kılıçarslan ise ikiz bebeklerinin ömür boyu kafasındaki  yamuklukla yaşamasını istemedikleri için böyle bir yöntemi tercih ettiklerini  dile getirdi.

Ölçüye göre kask üretiliyor

Kuzey Kılıçarslan'ın tedavisini yürüten çocuk hastalıkları uzmanı Dr.  Hayri Gözlükgiller de bebeklerin anne karnında duruş şekli, sezaryenle ya da zor  ve uzun doğumların kafadaki şekil bozukluğunu artırdığını söyledi.

Bu durumun bazı nedenleri olduğunu belirten Gözlükgiller, "Beşikte  bebeklerin kafasının tek tarafa uzun süre yatması, uzun süreli araba koltuğunda  duruş, yine uzun süreli sallanan beşik ve çocuk arabası kullanımı gibi diğer  faktörler de şekil bozukluğunun ilerlemesine neden oluyor. Diğer bir çeşit  kafatası bozukluğu da kraniosinostoza bağlı olarak meydana gelmekte.  Kraniosinostoz hastalarında kafatasının düzelmesi sadece ameliyatla mümkün  olabilmektedir" şeklinde konuştu.

Gözlükgiller, şunları söyledi:

"Çocuğa tepeden bakıldığında arkadan sanki kafası yokmuş gibi  görünüyorsa bu durum kafasında şekil bozukluğu olduğunu gösterir. Çocuklarda kafa  şekil bozukluğunu üçüncü aydan sonra ultrasonla tespit ediyoruz. Kafa şekil  bozukluğunun ne olduğunu belirleyip, ona göre tedaviye yönlendiriyoruz. Çocuk  doktorunun çocuğun baş çevresini sık aralıklarla takip etmesi lazım. Bunu aileler  de yapabilir. İlk 3 ayda baş çevresi 1 santimetre, 3 aydan 6 aya 0,5 santimetre,  1 yaşına kadar 3 santimetre büyümeli. Büyümüyorsa çocukta sıkıntı olduğu  düşünülmeli. Kafatası şekil bozukluğu tedavi edilmezse ileriki yaşlarda estetik  açıdan kötü bir görüntü oluşuyor. Şekil bozukluğu ömür boyu devam ediyor."

Ailelere kask tedavisi yöntemini önerdiklerini belirten Gözlükgiller,  3D veri toplama sistemiyle alınan ölçülere göre ABD'de bebekler için kask  üretildiğini ifade ederek, "Kasklar Türkiye'ye yollanıyor. Kasklar, kafatası  şekil bozukluğunu düzeltmek, normal olan şekline geri kazandırmak için her bir  bebeğe özel dizayn ediliyor. Bebeğin hızla büyüyen kafasının olması gerektiği  gibi şekillenmesini sağlıyor. Tedavi genellikle 3-4 ay sürüyor" diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder