Gelecekte hastaya dokunmadan boyun fıtığı ameliyatı mümkün olabilecek…
Boyun fıtığı ameliyatı değişik teknikler kullanılarak yapılabilir diyen Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, kullanılan klasik cerrahi yöntemin yanında , mikroteknik ve ciltten müdahale şeklinde (perkütan ) uygulanan çeşitli tekniklerin var olduğunu belirtti.
Ancak günümüzde boyun fıtığı ameliyatlarında uyguladığımız mikroteknik için altın standarttır diyebiliriz. Ciltten itibaren mikroteknik ile çalışmak ameliyatın emniyetini artırır.
Boyun fıtığı ameliyatında mikroteknik kullanılırken sinir elemanlarının yakınında çok ince ve kibar cerrahi aletlerle işlem yapılması gerekir. Uygun seçilmiş hasta, uygun cerrahi aletler, uygun teknik, uygun ekip ve tecrübeli bir cerrah başarı şansını yükselten faktörlerdir.
Bütün bu gelişmelere rağmen biz cerrahlar ne kadar kibar çalışırsak çalışalım neticede hastaya bir şekilde girişim yapıyor, dokunuyoruz. Yani bütün bunlar sonuçta invaziv yöntemlerdir. Geleceğin boyun fıtığı ameliyatlarında hastaya dokunulmayacak, yöntemler non-invaziv olacaktır.
Geleceğin boyun fıtığı ameliyatı nasıl yapılacaktır ?
Hasta sırt üstü yatar pozisyonda rahatça uzanacak ve vücudu bir daha yer değiştirmeyecek tarzda fikse edilecektir. Sonra vücudu uzayda üç boyutlu olarak milyarlarca, trilyonlarca parça şeklinde, bilgisayar tarafından otomatik olarak numaralanacaktır. Böylece insan, kafasındaki saç kılından ayakuçlarındaki tırnaklara kadar, küp veya küre şeklinde, küçücük trilyonlarca numaralanmış parçadan ibaret olarak karşımızda duracaktır.
Bu konumlandırma içerisinde normal ve hastalıklı dokuların uzayda kapladığı hacmi oluşturan trilyonlarca “nanometrik veya daha küçük ölçekteki volümlerin” her birinin kendine özgü birer numarası olacaktır.
Daha sonra hastalığı oluşturan fıtıklaşmış DİSK dokusuna ait numaralar tespit edilecek ve bir tuşa basılarak anında ortamdan kaldırılacaktır.
Bu işlem, o kadar küçük birimlere kadar indirgenip o derece incelikli hale getirilecektir ki, zamanla atom ve atomaltı parçacıklara kadar işlem yapmak mümkün olabilecektir şeklinde açıklama yapan, Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan,geliştirilecek teknoloji ve
uygulanacak yöntem sadece boyun fıtığı ve benzeri hastalıklar için değil tıbbın diğer alanlarında da kullanılacaktır dedi.
Özellikle tümörlerin ve daha pek çok hastalığın tedavisinde işe yarayacaktır. İnsanlık yavaş da olsa sürekli iyiye doğru gitmektedir. Akıllı davranırlarsa, gelecekte insanları çok daha güzel günler beklemektedir.
Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Beyin Omurilik Sinir Cerrahı / miliyet.com.tr
Bu yazı için teşekkürler. Ne dediğini kesinlikle kabul ediyorum. Son zamanlarda bu konudan arkadaşlarımla konuşuyorum.
YanıtlaSilbeyin ameliyati