Birçok olumsuz etkisi olan hipertiroidin belirtilerini ve tedavisini Dr. Ümit Özkan anlattı.
Psikolojik ve fizyolojik pek çok etkisi olan hipertiroid, erkeklerde meme büyümesine dahi yol açabiliyor. Denizli Devlet Hastanesi dahiliye uzmanı Dr. Ümit Özkan, hipertiroidin bütün belirtilerini ve tedavisini anlattı.
Özkan, hızlı kilo kaybı, ellerde titreme, aşırı terleme, gözlerde fırlama ve kanlanma ile görme bozukluğunun, hipertiroid belirtileri olduğunu söyledi. Bu hastalıkta tiroid bezinde büyüme, sinirlilik, uykusuzluk, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü olduğunu ifade eden Özkan, “Duygusal tutarsızlık, saldırgan tavır, sıkıntı, el ve ayaklarda titreme, vücudun ısınma hissi ve sıcaktan dolayı tahammülsüzlük, kilo kaybı, çarpıntı, taşikardi, nefes darlığı, kalp ritm bozukluğu, kalp ağrısı, kalp yetmezliği (özellikle yaşlı hastalarda), saçlarda cansızlaşma ve dökülme, bağırsak problemleri, karaciğer fonksiyon test yüksekliği, âdet düzensizliği, gözlerde çıkıntılık, kemik erimesi ve erkeklerde meme büyümesi durumları yaşanır. Bağışıklık sisteminde bozulmayla gerçekleşen ve hastaları çok rahatsız ederek yaşam kalitesini düşüren bu hastalık, hemen tedavi edilmelidir.” dedi.
HİPERTİROİDİN TEDAVİ ŞEKİLLERİ
Hipertiroidin ilaç, radyoaktif iyot ve cerrahi olmak üzere üç şekilde tedavi edildiğini belirten Uzm. Dr. Özkan, “Hastalığın ilaçla tedavisinde amaç, tiroid hormonlarını normal seviyeye indirmektir. İlaç tedavisi, sık sık yapılan kontrollerle beraber genelde 9 ay ile 1 yıl sürer. İlaç tedavisi sırasında ateş ve boğaz ağrısı görülürse doktora başvurmak gerekir, çünkü bu durum, vücutta lökositlerin azalmış olduğunun işareti olabilir. Radyoaktif iyot tedavisine ise hormonların normal seviyeye gelmesinden sonra başlanır. Tedavi, özellikle sıcak nodülü ve hormon yüksekliği olan hastalarda tercih edilir. Tedaviden önce ilaçlar kesilir, sonra yeniden başlanır.” diye konuştu.
Hastanın hormonları ilaç tedavisiyle normal seviyeye getirildikten sonra ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamının alındığını belirten Ümit Özkan, “Hipertiroid tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder. Kalpte ritm bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle hipertiroid, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.” dedi. (Sözcü)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder