27 Mart 2016 Pazar

Antibiyotik kullanımı obezite riskini artırıyor

ABD’deki Colorado Üniversitesi’nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir araştırma iki yaşından önce antibiyotik kullanan çocukların ilerleyen yaşlarda obezite hastası olma riskinin önemli oranda arttığını ortaya koydu.

Araştırma kapsamında Birleşik Krallık’taki çocuklara ait sağlık kayıtlarını inceleyen uzmanlar, 2 yaşından önce antibiyotik kullanmanın bir çocuğun 4 yaşına ulaştığında obez olma riskini %25 oranında artırdığını keşfetti.Uzmanlar, bu riskin iki yaşından önce üç ya da daha azla kez antibiyotik kullanan çocuklarda daha belirgin olduğunu da dile getirdi.

ÇOCUKLARI OBEZİTEYE MEYİLLİ HALE GETİRİYOR

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Dr. Frank Irving Scott, “Bizim çalışmamız antibiyotiklerin zamanla midedeki mikropları etkilediğini ve hayvanlarda da görüldüğü şekilde çocukları da obeziteye meyilli hale getirdiğini gösteriyor” dedi. Uzmanlar, antibiyotiklerin yarattığı obezite riskinin ergenlik yıllarına dek devam edip etmediğinin anlaşılabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Araştırma sonuçları Gastroenterology isimli akademik dergide yayınlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder