Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü, implant uygulaması hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı
İmplant nasıl bir uygulamadır? Kimlere yapılabilir kimlere yapılamaz? Ne fayda sağlar? İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü, implant uygulaması ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Dişler kaybedildiği zaman bunların yerine orjinaline en yakın konulabilecek yapılar implantlardır. Yani doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayabilen en iyi alternatiftir. Bilindiği gibi, bir dişin herhangi bir nedenle kaybedilmesi sonucu ortaya çıkan boşluk iki yandaki sağlıklı dişin kesilerek köprü protez yapılmasıyla doldurulabilir. En arka dişlerini veya tüm dişlerini kaybedenler takıp çıkartılan damaklı protez diye bilinen kocaman protezleri kullanmak zorunda kalırlar. Bu protezler, kalınlıkları ve büyüklükleri çok fazla olduğu için ağızda çok yer kaplarlar. Dolayısıyla çiğneme ve konuşma sırasında hareket ettikleri için hastaya büyük sıkıntı yaşatırlar. Temizlenmesi ve ağız hijyeninin sağlanması da güçleşir. Ağız kokusu oluşabilir… “Dişler kaybedildiği zaman bunların yerine orjinaline en yakın konulabilecek yapılar implantlardır. Yani doğal dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlayabilen en iyi alternatiftir” diyen İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Zeki Gümrü, implantla ilgili bilinmesi gerekenleri şöyle anlattı…
İMPLANT NEDİR?
İngilizce kelime anlamı (Ekmek, dikmek) olan implantı, ağızdaki eksik bir dişi taşıyabilmesi için, cerrahi bir operasyonla çene kemiğine yerleştirilen ve titanyumdan yapılmış olan yapay (suni) bir diş kökü olarak tanımlayabiliriz. İmplantların tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Tarihin çeşitli evrelerinde, insanoğlu kaybedilen dişlerin yerini doldurabilmek için çene kemiğine çeşitli materyaller (altın, gümüş, krom, zirkonyum, porselen v.b.) yerleştirmişlerdir. Fakat vücut bunların hepsini reddetmiştir. Titanyum implantların keşfedilmesiyle birlikte implantolojide bir çığır açılmış ve diş hekimliğinde yüzyılların rüyası gerçek olmuştur.
NASIL UYGULANIR?
İmplantlar lokal anestezi altında, aseptik (mikropsuz) ortamda kolayca uygulanabilir. Korkulacak bir tedavi değildir. Hatta diş çekiminden daha kolaydır. Çünkü dişi çekerken dişi yuvasından çıkartırken bir kuvvet uyguluyorsunuz. Halbuki implantta böyle bir şey de yok. Basit bir diş çekiminde kullanılan anesteziyle uygulanır. Anestezi sağlandıktan sonra dişeti, konulacak implantın sayısına göre yeterli büyüklükte açılır. Çene kemiğinde implantın yerleştirileceği yere küçük bir yuvarlak frez (kemik açıcı) yardımıyla bir işaret konur. Daha sonra kemik, uygun frezlerle kademeli olarak açılarak, yerleştirilecek implantın ölçülerine uygun bir yuva hazırlanır. İmplantın yüzeyine el değmeden, taşıyıcı parçasıyla kemikte hazırlanan yuva içerisine vidalanır. Diş eti dikilerek operasyon tamamlanır. Alt çenede 1,5-3 ay; üst çenede 2-4 ay implantla kemiğin kaynaması sağlandıktan sonra üzerinin dişleri yerleştirilir.
KİMLERE UYGULANAMAZ?
İmplantların belirli bir uzunluğu ve kalınlığı olduğu için, çene kemiğinin bu hacimdeki bir implantı alabilecek kadar yeterli kalınlık ve yükseklikte olması gerekir. Ayrıca implant yerleştirilecek yerdeki kemiğin hacmi kadar kalitesi de önemlidir. Kireçlenmesi bozuk ve gözenekleri geniş (osteoporozda olduğu gibi) kemiklerde implantı kaybetme riski çok yüksektir. İmplant yaptıracak veya yaptırmış hastaların ağız hijyenlerine büyük özen göstermeleri gerekir. Çünkü doğal dişlerimiz, içerisinde ve kök çevresinde atar damar, toplar damar, lenf damarlarına sahip olduğu için bir travma veya enfeksiyona karşı kendini koruyabilir. Yani diş yaşayan bir organdır. Halbuki implant bir metal parçadır ve kendini koruma özelliği yoktur. Hastaların ağız hijyeni bu bakımdan çok önemlidir.
Öte yandan implant yerleştirilecek yerde enfeksiyon, kırık kök kalıntıları, kist, tümör v.b. oluşumlar olmamalıdır. Ayrıca;
**Diyabet (şeker hastalığı) hastalığı,
**Ciddi kalp ve damar bozukluğu,
**Karaciğer ve böbrek yetmezliği,
**Kan hastalığı (hemofili, lösemi v.b.),
**Bisfosfonat ilaç tedavisi alan,
**Kemoterapi veya çene kemiğine radyoterapi uygulaması gören,
**Bağışıklık sistemi bozukluğu,
**Alkol bağımlılığı olan hastalara implant yapılması uygun değildir,
**Gece diş gıcırdatan kişilerde implant kırılmalarının sıklıkla olabileceği hatırlatılmalıdır,
**Çocuklarda ve kemik gelişimini tamamlamamış kişilerde de implant yapımı uygun değildir.
HANGİ HEKİME BAŞVURULMALI?
İmplant lokal anestezi altında rahatça yapılabilen bir operasyon olmakla birlikte bu işlemin çene cerrahları ve implantoloji konusunda eğitim almış hekimler tarafından yapılmalıdır. Kemiği yetersiz olan bazı hastalara, ileri cerrahi teknikler kullanarak kemik nakilleriyle kemik kalınlığını artırmak mümkün olabilmektedir.
PAHALI BİR SİSTEM MİDİR?
İmplant diğer konvansiyonel tedavi yöntemlerine göre daha pahalı bir sistemdir. Ülkemizde çok çeşitli tiplerde ve farklı fiyatlarda ithal ve yerli olmak üzere yaklaşık 100 çeşit implant pazarlanmaktadır. İmplant yaptırmak isteyen hasta, bu çeşitlilik ve farklılıklar karşısında karar vermekte haklı olarak büyük bir sıkıntı yaşamaktadır. Hasta, doğru implant seçimine ve makul fiyata ancak güven duyduğu, implant konusunda yeterli bilgi ve birikime sahip hekimi vasıtasıyla ulaşabilir. Sonuç olarak, ‘ben implant yaptırmak istiyorum’ diyen her hastaya implant yapılmamalıdır. Yukarıda özetlemeye çalıştığım kriterlerin ışığı altında hasta ağız içi ve sistemik hastalıklar yönünden detaylıca incelenip, uygun bulunduğu takdirde implant yapılmalıdır.
BAŞARI ORANI NEDİR?
Bazı hastalar, sıkıntı yaşadığı dişlerinin tamamını çektirip yerine implant yaptırarak ömrünün sonuna kadar bu implantların kullanılabileceğini ve bir daha diş ile ilgili hiçbir sorun yaşamayacağını düşünmektedir ve hekimlerden bu yönde talepte bulunmaktadır. Bu son derece yanlış bir düşüncedir. Bu beklenti tıbbi gerçeklere tamamen aykırıdır.
DİKKAT!
Titanyumun dereceleri vardır… Düşük kaliteli implantları kullanmamak gerekir. Çünkü organizmayla uyum sağlamaz. Enfeksiyona yol açıp, implantlar kolaylıkla kaybedilir. Bu yüzden implant konusunda uzman ve güvenilir bir hekime başvurulmalıdır… (Sözcü)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder