30 Ekim 2016 Pazar

Bacağımıza neden kramp girer ve bundan nasıl kurtulabiliriz?

Hayatında kramp acısı yaşamamış insan muhtemelen yoktur. Çünkü kramp, tıpkı herhangi bir hareket yaparken kaslarımızın kasılması gibidir. Tek farkı bu kasılmaların istemsiz olması ve şiddetli ağrı yaratması. Öncelikle krampın nasıl bir kasılma durumu olduğunu, ardından da bu kasılmaları nasıl önleyebileceğimizi görelim.


1. Kramp, istemsiz kas kasılmaları

Bilinçli kasılmalarda, beyin kaslara gevşeme sinyali gönderirken istemsiz kasılmalarla ortaya çıkan kramp durumunda bu sinyaller bilinçli hareketlerde olduğu kadar kesin değildir. Bu da ağrı ve kasılma süresinin uzamasına neden olur.

2. Kas sertleşmesi gözle görülür

Kramp giren kasta gözle görülebilen ya da dokununca hissedilebilecek şekilde sertleşme söz konusudur. Kramplar birkaç saniye sürebileceği gibi birkaç dakika da sürebilir. Sürenin uzaması acıyı ciddi oranda artırır.

3. Genellikle ayak ve bacakta görülür

Hareketi sağlayan her kasa kramp girebileceği gibi en çok ayak ve bacakta görülür.


4. Kasların uzun süre aralıksız kullanımı

Kasların yoğun şekilde kullanılması ve dinlenmeye, gevşemeye fırsat verilmemesi halinde ağrı ve yorgunluk hissini kramp takip edebilir. Bunun yanı sıra alışılmadık bir pozisyonda uzun süre oturmak ya da bacağı öyle bir şekle sokmak da kramp girmesine sebep olabilir.

5. Vücudun su kaybetmesi

Herhangi bir aktivite nedeniyle terleyerek su kaybeden vücuda yeterli su takviyesi yapılmaması krampın yaz aylarındaki en büyük sebebidir. İdrar sökücü ilaç ya da sıvı kullanımı sonrası su tüketilmesi çok önemli.

6.Kramptan kolayca kurtulma yöntemleri

Kasılan kası daha fazla germek ya da esnetmek genelde işe yarar. Bunun dışında elle hafifçe masaj yapmak ya da kramp giren bölgeyi sallamak da sık kullanılan yöntemlerdir. İmkanınız varsa sıcak bir duş ya da bu şoku uygulamak da tercih edilebilir.

7.Günlük rutinlerinizi gözden geçirin

Eğer tüm gün oturarak çalışıyorsanız ya da egzersiz yapacağınız zaman kasları yeterli ölçüde esnetmiyorsanız kramp kaçınılmaz olabilir.


8.Yeteri kadar su tüketin

Günde en az 6-8 bardak su tüketimi kan akışını ve kasların gevşemesini sağlayabilir.

9.Gece kramplarının asıl bol çarşaflar

Gece, vücudunuzun rahatça hareket edebileceği şekilde çarşafın gergin olması gerekir.

10.Çok sık kramp giriyorsa doktora danışın

Kramp önleme yöntemlerini denediğiniz halde bir sonuca varamıyorsanız doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder