3 Ekim 2016 Pazartesi

Kolon kanserinin 5 belirtisi

En çok görülen kanser türleri arasında 3. sırada yer alan kolon kanseri, ne yazık ki ileri seviyelere gelene kadar belirti vermiyor. Kolonoskopinin bu noktada hayat kurtardığını belirten Prof. Dr. Murat Saruç, kimlerin düzenli olarak mutlaka kolonoskopi yaptırması gerektiğini açıkladı.

Her 15-20 kişiden birinin yaşamının bir döneminde karşısına çıkan kolon kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Saruç, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

KOLON KANSERİNİN SEBEPLERİ NELER?

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik, zararlı alışkanlıklar, stres derken görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer alan kolon kanseri giderek daha fazla insanın kapısını çalıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Saruç, hem kadınlar hem de erkekler için ciddi bir tehlike olan kolon kanserinin özellikle 50 yaşın üzerinde gelişme riskinin arttığını belirtirken, “Hastalık sinsice ilerleyip son aşamaya kadar belirti vermediği için özellikle 50 yaş sonrası, hiçbir şikayeti olmayanlar bile mutlaka kolonoskopi yaptırmalıdır. Ailesinde kalın bağırsak kanseri veya polibi olan, iltihabi bağırsak hastalığı bulunan (ülseratif kolit veya Crohn hastalığı), genetik kanser riski taşıyanlar ve sigara içenlerin ise daha erken yaşlarda kolonoskopi yaptırması gerekebilir” diyor.

KOLON KANSERİNİN 5 BELİRTİSİ

Her 15-20 kişiden birinin yaşamı süresince kolon kanseri ile karşılaştığını belirten Prof. Dr. Murat Saruç, kolon kanserinin kalın bağırsakta ortaya çıkan ve polip olarak adlandırılan çıkıntıların bağırsak içinde büyümesi sonrası kansere dönüşmesiyle ortaya çıktığını vurguluyor. Polipler 7 -10 yıllık sürede büyüyüp kansere dönüşebilirken, bu sürede çoğunlukla hiçbir belirti vermiyor. Prof. Dr. Murat Saruç, oldukça ilerlemiş olan kalın bağırsak kanserlerinde ise dışkıda kan görülmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik, karın ağrıları, kramplar ve kilo kaybı gözlenebildiğini söylüyor.

KOLONOSKOPİ HAYAT KURTARIYOR

İdeal tanı koyma yöntemi ise kolonoskopi. 50 yaşını geçen tüm erkek ve kadınların hiçbir şikayetleri olmasa da kolonoskopi yaptırması gerektiğini belirten Prof. Dr. Murat Saruç, “Polipler kansere dönüşmeden kolonoskopi yapılırsa, polipler çıkartılarak kansere dönüşme engellenebilir. Kansere dönüşmüşse de erken evrede tedavi edilebilir. Kolonoskopi, kolon kanseri tanısında, ancak daha önemlisi kolon kanserinin önlenmesinde altın standart yöntemdir” diyor. (sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder