16 Ekim 2016 Pazar

'Doğrul ve Hareket Et'

16 Ekim Dünya Omurga Günü hakkında açıklamalarda bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, omurga hastalıklarında uygulanan etkin tedavi yöntemleri hakkında farkındalığın arttırılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Gülçin Gülşen'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:


Omurga hastalıklarına karşı farkındalığı artırmak için her yıl 16 Ekim'de Dünya Omurga Günü etkinlikleri düzenlenir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu yıl, fiziksel aktiviteye destek vermek için 'Straighten Up and Move' yani 'Doğrul ve Hareket Et' sloganı ile yola çıkıyor.

Dünyanın bütün kıtalarında milyonlarca insan omurga bozuklukları nedeni ile acı çekiyor. Bel ağrısı, boyun ağrısı, skolyoz ve disk hastalığı omurga bozukluklarından sadece birkaçı. Bu ağrılar kişinin en basit günlük aktiviteleri yaparken bile ağrı hissetmesine neden olabiliyor. Genel sağlığın bozulmasına hatta sakatlanmalara bile neden olabiliyor.

Kötü duruş ve hareketsizlik omurgayı bozuyor

Araştırmalar kötü duruş ve hareketsizlik omurganın bozulmasına, bel ve boyun ağrılarına yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre tüm dünyada her dört kişiden biri yeterince aktif değil, ergen nüfusun ise yüzde 80'inden fazlası yeterince aktif değil.

Omurgamız ayakta durmamızı ve hareket etmemizi sağlarken, beyin ile iletişime geçen ve milyonlarca sinir hücresine sahip omurilik için adeta bir zırh görevi yapmaktadır. Omurgamız sağlıklı değilse, sağlıklı hayatımız olması mümkün değildir. Bu nedenle 16 Ekim Dünya Omurga Günü'nde bel ve boyun ağrıları, fıtıkları, skolyoz, kifoz, bel ve boyun kayması gibi pek çok omurga hastalığının önlenebilir olması ve hayat kalitesinin yükseltilmesi amacıyla omurga sağlığı konusunda bilinçlendirme programları düzenlenmektedir.

630 milyonun üzerinde insan sırt ağrısı yaşıyor

Yine araştırmalar dünyada 630 milyonun üzerinde insanın sırt ağrısından mustarip olduğunu ortaya koyuyor. Dünya Omurga Günü’nde omurga problemlerini önleme yolları ve omurga hastalıklarında etkin tedavi yöntemleri hakkında farkındalığı artırarak bu rakamları düşürmeyi amaçlanıyor. Kronik ya da sık tekrarlayan sırt ağrısından şikâyetçiyseniz, günlük yaşamda uygun postür(pozisyon) ve düzenli fiziksel aktivite ile sırt kaslarınızı güçlendirmek ilk hedefiniz olmalı. Omurga kaslarınızı güçlendirmek için yapabileceğiniz uygun egzersizler için fizik tedavi uzmanından ve fizyoterapistten destek almalısınız. Uygun olmayan egzersiz ciddi omurga sorunlarına sebep olabilmektedir.

Stres de omurga ağrısına yol açabilir

Stres ve bel-boyun-sırt ağrıları arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Stres, stres hormonlarının salınmasına neden olur. Stres hormonları ise ağrının algılanmasını arttırır. Stres hormonları, aynı zamanda kasların sertleşmesine neden olur. Kaslar o kadar çok gerilir ki ağrı verici kasılmalar oluşur. Sırt ve boyun kasları, stresin etkilerine karşı bilhassa hassastır.

Kas gerilimi, dokulara giden kan akışıyla birlikte dokulara giden oksijen ve gerekli maddeleri de azaltır. Azalan kan akışı, iyileşmeyi geciktirir. Yeterli dolaşım, aynı zamanda dokulardan asit artığı ürünleri temizlemek için de gereklidir. Dokulardaki asit artığı ürünlerin birikimi, yorgunluğa ve ağrıya neden olabilir.

Çocukluk yaşlarından itibaren kişinin vücut yapısına uygun egzersiz ve spor şekli belirlenerek hayat boyunca sağlıklı bir omurga ve kaliteli yaşama sahip olunabilir. (cnntürk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder