24 Ekim 2016 Pazartesi

Hashimoto tiroidinde dikkat edilmesi gerekenler

Hashimoto hastalığı, 30-35 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülüyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, tiroid deyip geçilmemesi gerektiğini, düzenli aralıklarla tiroid kontrollerinin yaptırılması gerektiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Yeşim Erbil'in açıklaması şöyle:


Tiroid iltihabı yani hashimoto tiroidi, tiroid bezinin yetersiz çalışmasına neden oluyor. Tiroid bezi insan vücudunda çok önemli rol oynar. Vücuttaki birçok aktiviteyi kontrol eden hormonların üretilmesini sağlar. Hashimoto tiroidi genellikle 30-50 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülür. Şikayetler hastalığın derecesine göre değişiklik gösterir.

Hashimoto tiroidi tüm vücudu olumsuz etkiler

cnntürk'ün haberine göre; Yorgunluk, bitkinlik, düzenli uyunmasına rağmen kronik uykusuzluk, hatırlama güçlüğü, unutkanlık, zihin bulanıklığı, konsantre olmakta zorlanma, seste kalınlaşma, üzgün ve depresif bir ruh hali, durduk yere kilo alma, kolay kilo verememe, bağırsak hareketlerinde yavaşlama, uzun süreli kabızlık, kas ve eklem ağrılar, güçsüzlük hissi hashimoto tiroidinin en yaygın belirtileri arasındadır. Hashimoto tiroidinde adet dönemi de daha ağrılı ve uzun geçer. Tiroid hormonu yetersizliği cinsel isteksizlik, gebe kalamama yani geçici kısırlığa da sebep olur. Gebelik döneminde hashimoto tiroidi hem fetüs hem de anne adayı için kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir. Gebe kalmadan ve gebelik süreci boyunca tiroid hormonu kontrollerini düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Eğer öncesinde tiroid hormonu ilacı kullanılıyorsa yine doktor kontrolünde ilacın düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.

Hashimoto belirtileri depresyon belirtileriyle benzerdir

Vücudun ihtiyacı olan trioid hormonlarındaki düşüklük kişilerin metabolizmasını yavaşlattığından dikkatli beslenmesine rağmen kilo almasına neden olabilir. Beyinin serotinin hormonu salgılamasını da azalttığı için kişinin üzgün ve depresif bir ruh haline girmesine de yol açar. Saç cansızlaşır ve kurur hatta kolay dökülür. Bu durum çok az salgılanan tiroid hormonunun saç büyüme döngüsünü azaltması nedeniyle ortaya çıkar. Kirpik ve kaşlarda da aynı sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Ayrıca metabolizmanızın yavaşlamasından dolayı deri kuruluğu ve tırnak kırılmaları da görülebilir.

Hashimoto tiroidinin birçok sebebi var

Hashimoto tiroidinde genetik faktörler, iyot eksikliği, radyasyon, sigara kullanımı ve antikor pozitifliği gibi faktörler otoimmun mekanizmaları devreye sokar ve tiroid bezi lenfosit hücrelerinin istilasına uğrar. Lenfosit istilası ile antikorlar oluşur ve tiroid hücresi parçalanır. Ayrıca tiroid hücresinin kendi kendini öldürmesi yani hücre intiharı diğer bir yıkım olayıdır. Hücrelerin yıkımının oranına göre tiroid bezinin yetersiz çalışması ile kalıcı hipotiroidi gelişebilir. Bu tarz şikayetleri olan kişilerin hastaneye giderek basit bir kan tahlili yaptırmaları tiroid teşhisi için yeterlidir.

Hashimoto hastalığı kalıcı sorunlara yol açabilir

Bazı durumlarda hashimoto hastalığına vitiligo, pernisyöz anemi, romatoid artrit, tip 1 diyabet gibi otoimmun hastalıklar da eşlik edebilir. Hipotiroidi gelişmesi ile tiroid bezi küçülür. Tiroid bezinin küçülmesi hipotiroidinin kalıcı olacağının göstergesidir. Viral enfeksiyonlar, stres ve depresyon belirtileri, seks hormonları ve X kromozomlarında değişiklik hashimoto hastalığından şüphelenilmesi gereken durumlar arasındadır.

Hashimoto hastalığı ilaç tedavisine başvurulur. 2-3 ay içerisinde tiroid volümünde küçülme beklenir. Doktor hastanın tiroid hormonu seviyesine göre tedavi planı uygular. Bazı durumlarda hashimoto hastalarına selenyum takviyesi de önerilebilir. Tedavisi oldukça basit olan ve oldukça etkili sonuçlar alınabilen bu rahatsızlık ihmal edildiğine kişide oldukça trajik durumlara yol açabilir. Tiroid hormon seviyelerinin düzenli olarak kontrol ettirilmesi kişinin genel sağlık durumu için çok önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder