21 Ekim 2016 Cuma

İki kez doğan bebek

İki çocuk annesi Margaret Boemer üçüncü çocuğuna hamile kaldığında mutluydu.


Tümör farkedildi

Prosedüre düzenli olarak uydu. Yine rutin kontrollerinden birine gittiğinde doktorlar ultrasonda anne karnındaki bebeğin kuyruk sokumu kemiğinde bir tümörün geliştiğini fark etti. Bebek 16 haftalıktı.


Durumu kötüye gitti

Teksas Çocuk Hastanesi'nde yapılan kontrollerde bebeğin her gün biraz daha kötüye gittiği ve kalbinin iflas etmek üzere olduğuna kanaat getirildi.


Hamileliliğini sonlandırması tavsiye edildi

Bazı doktorlar Margaret Boemer'a hamileliği bitirmesi tavsiyesinde bulundu.

Bir yol daha var

Ancak Teksas Çocuk Hastanesi 2 çocuk annesi kadına bir ihtimalin daha olabileceğini anlattı ve anne karnında ameliyat önerdi.

Fetal cerrahi

Aslında fetal cerrahide denilen bu yöntemde iki farklı usül var. Laparoskopik yöntemde rahim içine yaklaşık 5 milimetre inceliğinde aletlerle ulaşılarak fetus anne karnındayken ameliyat yapılıyor.
Diğer yöntem ise Margaret Boemer'a önerilen yöntem. Açık yöntem denilen bu ameliyatta karına yapılan kesi ile rahime ulaşılıyor. Rahime de kesi yapılıp fetus rahim dışına çıkarılıyor. Ameliyat bitince rahim ve gebelik amnizyon zarları dikilerek kapatılıyor.


Bebeğin ilk doğuşu

Gelişiminde 23 hafta 5 güne ulaşan bebek rahimden çıkarılarak ameliyata alındı. Bu bebeğin bir bakıma ilk doğumu oldu.

Tümörün boyutu neredeyse bebek kadar

5 saat süren ameliyatta bebeğin kuyruk sokumu kemiğindeki tümörün yüzde 90'ı alındı. Alınan tümörün boyutu neredeyse bebeğin boyutu kadardı.

Başarılı ameliyatın ardından fetus tekrar rahimin içine konularak kesi dikildi.


İkinci doğum

Sıkı biçimde bebeğin gelişimi takip edildi. 12 hafta sonra Lynlee Hope adı verilen bebek ikinci kez ve sağlıklı olarak dünyaya geldi.


8 günlük olduğunda ikinci bir kez ameliyata alınan bebeğin tümöründen geriye kalanlar da temizlendi ve Lynlee Hope evine uğurlandı.

(Sercan Tezcanoğlu / cnnturk.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder