Obezite cerrahisi sonucu gelişen ölümlere dikkat çeken Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Çelik, ülkemizde obezite cerrahisi geçiren hastaların yüzde 10'unun hayatını kaybettiğini söyledi, "Bunun önlenmesi için iyi yetişmiş cerrah, uygun hastane ve eğitimli bir ekip gerekiyor" dedi.
Türkiye'de obezite cerrahisi sonucu hayatını kaybeden insanların haberi sık sık gündeme geliyor. Çünkü ülkemiz de bu ameliyatlara ilgi bir hayli fazla. Zira bir yıl içinde obezite ameliyatı geçirenlerin sayısının 10 bini bulduğu belirtiliyor. Obezite cerrahisine yönelenlerin sayısı fazla ancak bu ameliyatlara kalkışan her cerrahın işinin ehli olduğunu söylemek zor.
2016 yılı Dünya Obezite Cerrahi Raporu’na Türkiye'nin obezite ameliyatlarında Avrupa’da 7. sırada olduğunu belirten Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Prof. Dr. Alper Çelik de bu noktaya dikkat çekti.
Her ameliyatın bir riski olduğunu hatırlatan Prof. Çelik'in obezite cerrahisi ile ilgili söyledikleri endişe verici nitelikte. Ülkemizde obezite cerrahisi geçiren hastaların yüzde 10'unun hayatını kaybettiğini söyleyen Çelik, "Merdiven altı ameliyatlar yapılıyor" dedi ve şöyle devam etti:
"OBEZİTE AMELİYATINI YOUTUBE'DAN ÖĞRENEN CERRAHLAR VAR"
"Uzmanlar, obezite cerrahisinin merdiven altında düştüğünü söylerken, bazı cerrahlar youtube üzerinden ameliyat videosu izleyerek bu işi öğreniyor. Merdiven altı ameliyatlar çok fazla ve maalesef bazı meslektaşlarımız görevini kötüye kullanıyor. Bunu önlemek için cerrahların bu işin eğitimini alması gerekiyor. Çünkü her genel cerrah bu ameliyatı yapamaz. Hiçbir hekim hastasının başına kötü bir şey gelmesini istemez ama maalesef ameliyatlarda böyle olumsuz hadiseler yaşanıyor. Bizler obezite cerrahisini gerçekleştirenler olarak sesimizi duyurmak istiyoruz. Ülkemizde her gün yüzlerce insan ameliyat oluyor. Pek çok hastaya da ameliyat dışı tedaviler uygulanıyor."
"250 CERRAH OBEZİTE AMELİYATI YAPIYOR ANCAK EĞİTİM ALAN HEKİM SAYISI 40"
Obezite cerrahisinde olduğu gibi diğer ameliyatlarda da riskler bulunduğunu ancak özellikle obezite cerrahisiyle ilgili olumsuz sonuçların lanse edildiğini dile getiren Çelik, şöyle konuştu:
"Bu ameliyatlar iyi yetişmiş ekiplerle uygun merkezlerde yapıldığında sonuçlar mükemmeldir. Kilolar gider, hasta diyabetten, yüksek tansiyondan kurtulabilir. Obezite cerrahisiyle, hastaların avuç avuç aldığı ilaçlardan, kendilerine yaptığı insülinlerden kurtulması söz konusu. Ama maalesef bu iş de bir sanayiye dönüşmüş durumda. Ülkemiz obezite ve buna bağlı hastalıklara yıllık 10 milyar lira harcama yapıyor. Obezite ameliyatları bu harcamaları azaltabilir. Obezite cerrahisi geçiren hastaların yüzde 90’ı diyabet ilaçlarından kurtuluyor ama iyi bir eğitim alınmadan bu ameliyatlar yapılıyor. 250 cerrah obezite ameliyatı yapıyor ancak bunun eğitimini alan cerrah sayısı 40. Artık Youtube cerrahları var. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum ama ameliyatlarla ilgili çok fazla çarpıtılmış bilgi var." ntvmsnc
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder