Birçok insan otururken daha rahat bir pozisyona geçmek için farklı yöntemler deniyor, bunlardan en çok yapılanı kuşkusuz bacak bacak üstüne atmak. Peki bacak bacak üstüne atmak zararlı mı? Bacak bacak üstüne atmanın ne gibi zararları var? İşte bacak bacak üstüne atma konusunda şaşırtıcı gerçekler...
Gün içinde otururken kendimizi daha rahat hissetmek için sık sık bacak bacak üstüne atarız, fakat birçoğumuzu rahat hissettiren bu duruş pozisyonun fazlaca farklı zararı bulunmakta. Bu zararların başında dolaşım sistemini etkileyerek varise ve fıtığa neden olması gelmekte, işte bacak bacak üstüne atmanın neden olabileceği riskler hakkında merak edilenler…
BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK VARİSE NEDEN OLUR MU?
Bacakların üst üste atılmasının kan dolaşımını engellediğini, bunun da varis için risk faktörü oluşturduğunu biliyor muydunuz? Bacaklarda derinin altındaki toplardamarın genişlemesiyle oluşan varisler, yanma ve kramp gibi bazı belirtilerle kendini gösteriyor.
VARİSİN BELİRTİLERİ NELER?
*Bacak damarlarında belirginleşme
*Damarların ciltten kabarıklaşmayla birlikte kıvrımlı hal almaları
*Ağrı
*Kaşıntı
*Özellikle geceleri artan yanmalar
*Kramplar
*Dolgunluk ve/veya huzursuzluk hissi farklı derecelerde hissedilebilir.
Bacaklarımızdaki toplardamarlar kirli kanı yer çekiminin tersi yönünde temizlenmesi için akciğerlere ve kalbe taşıyan damarlardır. Bu damarların içinde yukarı doğru akımın sağlanabilmesini kolaylaştıran ve aşağıya doğru kanın toplanmasını engelleyen kapaklar vardır. Bacak kaslarının çalışması ve kan bu kapakların yardımı ile tek yönlü olarak yukarı ilerler. Ancak kapaklarda hasar oluştuğunda kanın yer çekimi ile aşağı yönde basınç oluşturması ile yüzeysel toplardamarlarda varisler oluşur.
BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK FITIĞA YOL AÇABİLİR
Ağrı yük kaldırmak, fazla kilolar ve hareketsizlik fıtık nedeni… Ancak fıtığın oluşumundaki diğer bir etken de bacak bacak üstüne atmak.
Toplumda bel-bacak ağrısı denince akla önce bel fıtığının geldiğini ifade eden uzmanlar, sakroiliak eklemlerin pek bilinmediğine dikkat çekti. Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, “Leğen kemikleri ve sağrı kemiği arasındaki bu eklemlerin disfonksiyonu yani fonksiyonunun bozulması neticesinde, kişide bel veya bel-kalça ağrısı şikayetleri oluşmaktadır. Sakroiliak sendromlu hastada ağrı çoğunlukla alt bel ve kalça üzerindedir. Bacaklar arasında boy farkı oluşabilir. Bir bacağın diğerinden kısa olması, bir yandan yürüyüş bozuklukları ve ayak burkulmalarına sebebiyet verebilirken, diğer taraftan da zamanla omurganız üzerinde denge ve duruş bozukluklarına da neden olmaktadır. 1 santimetrelik kısalığı vücut tolere edebilirken, daha fazla kısalık olduğunda pelvis veya omurga bir tarafa doğru hafifçe eğrildiği için ileride bu durum yavaş yavaş dengeyi bozarak zamanla pelvisin bir tarafının yukarı doğru kalkmasına ve omurgaya dengesiz yük binmesine sebebiyet verebilir” diye konuştu.
İstatistiklere göre, hiçbir şikayeti olmayan insanların yüzde 20’sinde de bacaklarda boy farkı olabildiğini belirten Şahabettinoğlu, “Bacaklar eşit değilse, boy farkının anatomik mi yoksa fonksiyonel bir kısalık mı olduğunun, pelvik distorsiyonun olup olmadığının hekimce kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca duruş bozukluklarının herhangi biri başladığında zamanla diğerleri de zincir reaksiyon şeklinde oluşur. Kas-iskelet sisteminin diğer bölgelerinde de rahatsızlıklar başlayabilir. Bir düşme sonrası veya uzun süreli bacak bacak üstüne atan kişinin sakroiliak ekleminde fonksiyon bozukluğu ve bacaklarda eşitsizlik olduğunda, bunun zamanla bel fıtığı, skolyoz, boyun fıtığı, çene sorunları, migren ve psikolojik sorunlara kadar ilerleyebilir” dedi.
Bel ve boyun fıtıklarının yüzde 98’inin ameliyatsız elle tedavi edilerek iyileşebileceğinin altını çizen Şahabettinoğlu, manipülasyonun masajla karıştırılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
PIHTILAŞMA RİSKİ
Buna dair iki açıklama öne sürülüyor. Birincisi, bir dizi diğerinin üzerine atma sonucu bacaklardaki kan göğse yönelerek kalpten daha fazla kan pompalanmasına, bu ise tansiyonun yükselmesine neden olur.
İkincisi ise bu artışı, eklemleri hareket ettirmeden bacak kaslarının hareket etmesi nedeniyle damarlardan geçen kanın damar üzerindeki baskısını artırmasına bağlıyor.
Hollanda’da yapılan bir deneyde birinci açıklamayı doğrulayan sonuçlar elde edildi. Yani bacak bacak üstüne atıldığında daha fazla kanın kalbe gitmesi nedeniyle tansiyon yükseliyordu.
Fakat bu artış geçici oluyor, uzun dönemli bir sonuca yol açmıyordu. Ancak kan pıhtılaşması riski olanlara bacak bacak üstüne atılı halde uzun süre oturmamaları, aksi halde pıhtılaşma riskinin artacağı uyarısı yapılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder