Düzenli uyduğunuz halde bir türlü uykunuzu alamıyor musunuz? Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, bütün bunların uyku apnesi belirtisi olabileceğini söylüyor.
Sağlıklı bir insanın yaşamanın üçte birinin kaliteli bir uykuyla geçirmesi gerekir. Uyku, vücudun kendini yenilemesi için gerekli olan bir süreçtir. Kişiden kişiye değişse de yetişkin bir insan vücudunun günlük uyku ihtiyacı 7-8 saattir. Her insanın uykusu hastalık ve strese bağlı nedenler ile zaman zaman geçici olarak bozabilir. Ancak sürekli horlama ve uyku apnesi genel sağlığı zarar veren, hayati tehlike içeren ciddi bir rahatsızlıktır.
Uyku apnesi, uykuda nefes almanın aralıklarla durduğu şiddetle horlama, yorgun uyanma, uykusuzluk, baş ağrısı, yüksek tansiyon, hızlı kilo alma, uykuda aşırı terleme, sık idrara çıkma, cinsel fonksiyon bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi çok ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle uyku apnesinin erken teşhisi ve acil tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır. Üst solunum yollarındaki rahatsızlıklar, aşırı kilo, burundaki işlevsel bozukluklar ve hastalık nedeniyle ilaç kullanımını uyku apnesine neden olabilir.
Uyku apnesine sebep olan sorunlar teşhis edilir ve tedavi buna göre planlanır. Eğer ilaçla tedavi edilebilecek bir sorundan kaynaklanıyorsa medikal tedavi uygulanabilir. Bunun dışında CPAP cihazı ile üst solunum yollarının açık tutulması da sağlanabilir. Evde kullanılmak üzere verilen CPAP cihazları oldukça küçüktür. Ayrıca hastanın ağız ya da burun apareyleri kullanması da tavsiye edilebilir. Eğer cerrahi tekniklerle çözülmesi gereken bir durum varsa hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir. Uyku apnesinde genellikle üst solunum yolları çok daha etkilidir. Bu nedenle öncelikle üst solunum yollarında daralmalara neden olan sorunlar varsa bunlar tedavi edilir. Burunda eğrilik, burun eti, damak ya da küçük dildeki sarkmalar varsa ameliyatla düzletilebilir.
Uyku apnesinde klasik cerrahi yöntemlerin dışında radyofrekans yöntemi de kullanılabilir. Radyofrekans tekniği ile oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır. Radyofrekans burundaki et büyümelerini küçültmek, yumuşak damağı sertleştirmek, dil köküne ve küçük dilin üst kısmındaki sorunları gidermek için kullanılabilir. Uyku apnesi kalp krizine yol açabileceği için hayati öneme sahiptir. Zamanında teşhis edilmesi ve gereken tedavinin uygulanması çok önemlidir. cnntürk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder