5 Kasım 2016 Cumartesi

Kolon kanseri hakkında bilinmesi gerekenler

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, kolon kanseri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenlerini anlattı.


Doç. Dr. Bahadır Ege'nin açıklaması şöyle:

Kolon kanseri tüm kanserler arasında kadınlarda ikinci sıradayken erkeklerde üçüncü sırada görülür. Genellikle sinsi bir seyri vardır. Kolon kanserine bağlı rektal kanama şikayeti genellikle hemoroid ile ilişkilendirilip hemoroid tedavisi yapılmaktadır. Bu sebepten dolayı endoskopik muayenenin ihmal edilmesi hastalığın ancak ileri evrelerinde teşhis edilebilmesine yol açmaktadır. Kolon kanseri yaygın olarak 50-75 yaşları arasında görülür. Kanser en sık sol kolonda ortaya çıkar.

Kanama ve kansızlık şikayeti dikkate alınmalı

Ailevi faktörler yani kalıtım, ülseratif kolit ve crohn gibi iltihabi bağırsak hastalıkları, yağ, posa açısından fakir beslenme gibi çevresel ve beslenmeye ait faktörler kolon kanserinin sebepleri arasındadır. Sağ kolonda kansızlık, sol kolon tutulumunda ise bağırsak tıkanması belirtileri gelişebilir. Ayrıca her düzeyde tümörlerde makattan kanama, şişkinlik ve kansızlık şikayeti ortaya çıkabilir.

Erken teşhis çok önemli

Kolon kanserinde erken teşhis ile sağ kalım oranı artar. Özellikle 40 yaş üzeri makattan kanama şikayeti olanların öncelikle kanser olmadığı kanıtlanmalıdır. Bu hastalara proktolojik muayeneye ek olarak rektosigmoidoskopi veya kolonoskopi yapılmalıdır. Kolonoskopi kalın bağırsağın kamera ile izlenmesi tekniğidir. Kanser taramasında kullanılan laboratuvar testlerinden faydalanılabilir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre teşhis için tomografi ve ultrasonografi teknikleri de kullanılabilir.

Kolon kanseri tedavi edilebilir

Kolon kanseri tedavisinde hastalığın yerleşimine göre kalın bağırsağın bir bölümü geride tümör dokusu kalmayacak şekilde çıkartılır. Hastalığın erken evresi denilen polip evresinde ameliyat gerekmeksizin endoskopik olarak tedavi edilebilir. Kalın bağırsak kanserleri en çok karaciğere yayılır, karaciğerdeki yayılım sınırlı ise ameliyata karaciğer rezeksiyonu da eklenebilir. Yine hastalığın durumuna göre hastaya ameliyat sonrası kemoterapi de uygulanabilir.

Rektum kanserlerinde uyguladığımız ameliyat öncesi radyoterapi ile hem ameliyat sonrası tam tedavi oranı artmakta hem de stoma gereksinimi oldukça azaltılabilmektedir. Rektum kanserlerinde uygulanan total mezorektal eksizyon yöntemi ile uzun vadede tümör eradikasyonu ve uzun yaşam sürelerine ulaşılabilmektedir. Unutmayın kolon kanserinden korunmanın en önemli yolu bol posalı diyet ve düzenli aralıklarla yaptırılan kolonoskopidir. (cnntürk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder