21 Kasım 2016 Pazartesi

Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek 11 öneri

Soğuk hava ve stresli şehir hayatıyla mücadele etmek, bazı hastalıkları da beraberinde getirebiliyor. Sağlıklı kalmak için öncelikle günlük yaşam alışkanlıklarını gözden geçirmek gerekir. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, hastalıklardan korunmak için vücut direncini artırmanın yolları hakkında bilgi verdi.


1- Stres bağışıklığı düşürüyor

Bağışıklık sistemi yalnızca hastalıklarla ilgili değildir. bu sistemin çökmesinde sadece virüsler değil, duygularımız da büyük önem taşımaktadır.

2- Bağışıklık sistemi zayıflıyor!

Örneğin; ağır stres altında kalındığında dudakta çıkan uçuk da, aşırı yorgunluk ve uykusuzluğa bağlı olarak görülen solunum yolu hastalıkları da bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

3- Kullanılan bazı ilaçlar da etkili

Karaciğer, diyabet, kalp-damar hastalıkları ile kanserler de bağışık sistemini zayıflatmaktadır. Hastalıkların yanı sıra kullanılan bazı ilaçlar da bağışık sistemini olumsuz etkileyebilir.

4- Kullanılan bazı ilaçlar da etkili

Kortizon ve kanser ilaçları kişiyi zayıf düşürürken, yetersiz ve sağlıksız beslenme ile alkol ve sigara tüketimi de hastalıklara davetiye çıkarabilir.

5- Sık hastalanmak önemli bir işaret

Bir kişi sık hastalanıyorsa, bu durum bağışıklık sisteminin zayıfladığını göstermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu sağlıklı yaşam tarzını benimsemektir.

6- Sık hastalanmak önemli bir işaret

Sağlıklı beslenme, kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve stresten uzak kalmak gerekir. Ayrıca meyve-sebze tüketimini artırmak, kimyasallardan uzak durmak ve iklime göre giyinmek de bağışıklığı kuvvetlendirmek için dikkat edilmesi gereken kurallardır.

7- C vitaminini portakal ve biberden alabilirsiniz

Bağışıklık sistemini güçlendirmek denilince akla ilk C vitamini, dolayısıyla portakal ve mandalina gibi meyveler gelmektedir. Mevsiminde tüketilen C vitamini oldukça faydalı. Bu şartlar yerine getirildiğinde multivitamin kullanımına gerek kalmaz. Biber de C vitamini içeren önemli bir besindir.

8- Omega-3 de faydalı

Eğer tüketilen meyvelerden alınan C vitamin yeterli gelmezse, doktor tavsiyesi ile bitkisel takviyeler kullanılabilir. Ayrıca bu dönemde kalp-damar sağlığı için çok önemli olan omega-3 ile selenyum ve koenzim Q10 de alınabilir.

* Ellerinizi sabun ve bol su ile düzenli olarak yıkanın.

* Kişisel temizliğinize özen gösterin.

* Meyve ve sebzeleri akan su (musluk) altında iyice yıkandıktan sonra tüketin.

* Günlük sıvı ihtiyacınızı mutlaka su ile karşılayın.

* Gıdaları olabildiğince taze tüketin ve gerekli hallerde buzdolabında saklayın.

* Pastörize edilmiş ya da UHT yöntemi ile paketlenmiş uzun ömürlü sütleri tercih edin. Çiğ süt tüketecekseniz kaymak tuttuktan sonra karıştırarak 5-7 dakika kaynatıp, olabildiğince kısa sürede soğutun.

* Et ve yumurtaları iyice pişirin.

* Taze peynir tüketmeyin.

9. Düzenli egzersizi ihmal etmeyin

10. Kaliteli uykuya özen gösterin

11. Aşı ile korunabileceğiniz hastalıklara karşı aşı yaptırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder