24 Kasım 2016 Perşembe

Kepçe kulak ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılmalı?

Çocuklarının özgüvenini zedeleyen kepçe kulaklık için anne babalar ne zaman ameliyat yöntemine başvurmalı? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, ebeveynlere önemli bilgiler verdi.


Çocuklarınızla “kepçe kulak” diye dalga geçilmesine izin vermeyin. 5 yaşından itibaren kepçe kulak ameliyatı yapılabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can ebeveynleri okul hayatı başlamadan çocuklarına kepçe kulak ameliyatı yaptırarak çocuklarının özgüvenini koruyabileceğini belirtiyor.

“Kepçe kulak ameliyatları ile kulakları başa doğru yaklaştırma, kulak küçültme, kulak kıvrımlarındaki anomali varsa kıvrımları yeniden düzeltme gibi işlemler yapılabilir. Ülkemizde en sık uygulanan operasyon kepçe kulağı başa yaklaştırma ameliyatıdır. Kulaklar doğumdan itibaren gelişmeye başlar. 5-6 yaşında gelişiminin %80'ini tamamlar. Bu nedenle 5-6 yaşından itibaren kepçe kulak ameliyatı yapılmaya başlanır. 6-7 yaşında çocuklar okula başladığı için bu yaşlarda yapılan ameliyatlar çocukların özgüvenlerini korumak için ayrıca büyük önem taşır. Kepçe kulak sorunu olan çocuklar yaşıtlarının alaylarına maruz kaldığı için okul hayatından soğuyabilir.”

KEPÇE KULAK AMELİYATINDA İZ KALIR MI?

Kepçe kulak ameliyatları kulak arkasından yapılır. Bu sayede dikiş izlerinin kulak arkasında gizlenmesi sağlanır. Kulak arkasından açılan ufak kesiler ile kıkırdak doku zayıflatılır ve kalıcı sütunlar ile kulak yeniden şekillendirilir. Ameliyat ortalama 1-1,5 saat sürer. Çocuklarında her zaman genel anestezi uygulanarak yetişkinlerde ise kişinin tercihine göre lokal ya da genel anestezi uygulanarak ameliyat gerçekleştirilir. Kepçe kulak ameliyatından 4-5 saat sonra hastalar güvenli bir şekilde evlerine gönderilir. Ameliyattan sonra iz kalmaz. Ameliyattan sonra uygulanan baskılı tampon 2-3 gün sonra çıkartıldıktan sonra kulağın yeni şekli hemen ortaya çıkar. Çabuk iyileşme süreci ve alınan başarılı sonuçlar ile hastaların yüzünü güldüren bir ameliyattır.”

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Kepçe kulak ameliyatından sonra hastanın bakımı çok önemlidir. Kepçe kulak ameliyatından sonra kulağa baskılı tampon uygulanır. Genellikle bu tampon ortalama 3 gün boyunca kulakta tutulur. 3 gün sonra çıkartılıp sadece gece uyurken saç bandı takılabilir. Bu saç bandının 2 – 3 hafta süre ile geceleri kullanılması tavsiye edilir . Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca kulağın öne arkaya ya da yukarı aşağı hareket etmesine neden olacak hareketler yapılamaması gerekir. Dikişleri görmek için bile kulak hareket ettirilmemelidir. Kafadan geçirilen ve kulağa temas etme ihtimali olan dar giysiler giyilmemelidir. Ameliyattan 5-6 gün sonra rahatlıkla banyo yapılabilir. Kulak arkasının iyice kurulanıp kesinlikle ıslak bırakılmamalıdır. Ameliyatın ardından verilen iltihap önleyici ilaçların da düzenli olarak kullanılmalıdır. Ameliyatın ardından 2 – 3 gün istirahat gerekebilir. Ayrıca bir ay boyunca gözlük, küpe vs. kullanılmamalıdır. Tüm bu önerilere uyulduğu sürece ameliyat sonrası başarı %100 oranında artar.” Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder