Kayseri’de Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Üzüm, çocuklarda görülen yüksek ateşin havale riskini ortaya çıkarabileceğini söyledi.
Dr. Üzüm, yüksek ateşin havale riskini ortaya çıkardığını ateş ölçmenin koltuk ile dil altı, kulak ve popodan olmak üzere değişik yöntemleri olduğunu belirtti. Uzman Dr. İsa Üzüm, "Popodan ve kulaktan ölçülen ateş 38, koltuk altından ölçülen ateş de 37.5 derecenin üzerinde ise, bu çocuklara ’ateşli çocuk’ diyoruz. Bunlardan birini ölçmek yeterlidir ve elle ateş ölçmek doğru değildir" dedi.
7 YAŞINA KADAR HAVALE RİSKİ VAR
Ateşin, 7 yaşına kadar havale riski oluşturduğunu anlatan Uzman Dr. İsa Üzüm, bunun boğaz, kulak, idrar yolu ve üst solunum yolu gibi enfeksiyonlar, nadiren de menenjit, sepsis, malignensi ve romatizmal hastalıklardan kaynaklandığını anlatırken ailenin çocuğu sağlık kuruluşuna götürmeden önce şunları yapmasını önerdi:
38 DERECEYE YÜKSELİRSE DÜŞÜRMEK ŞART
"Aile, önce ateşi ölçmeli. Ateş yüksek ise, ateş düşürücü şurup verilmeli. 37.5 derecede bir ateş varsa soğuk uygulama yapmaya gerek yok. Ancak ateş 38 derece ise ve çocukta genel durum bozukluğu var ise önce çocuğun üzeri inceltilmeli, sonra da soğuk uygulama yapılmalıdır. Soğuk uygulama, su ile ıslatılmış bezleri, koltuk altı, alın, kasık, göğsüne koyma şeklinde olmalıdır. Ateş düşmekle beraber yarım saat içinde çocuk kendine gelmeye başlamışsa endişelenecek bir durum yoktur. Fakat ateşte düşme görülmüyorsa ateş düşürücü ilacı evde vermekle beraber en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsa Üzüm, çocukları bulunan ailelerin evlerinde mutlaka ateş düşürücü ve ateş ölçer bulundurulması gerektiğini vurgularken, yüksek ateş durumunda ailelerin çocuğa antibiyotik içerikli ilaçlar içirmesi ve sağlık kuruluşuna gelmeden önce ateş düşürücü vermemek veya yanlış dozda vererek hata yaptığını ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder