8 Aralık 2014 Pazartesi

Gerçek Hürrem Sultan'ın hastalığına dikkat

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Doğan, tedavi edilmeyen kulunç ağrılarının ilerleyen dönemlerde boyun fıtığına yol açabileceğini belirterek, bazı tarihçiler tarafından Osmanlı Sultanı Hürrem’in, ölüm nedeni olarak gösterilen kulunç ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

Kürek kemiği etrafındaki kaslara ‘kulunç’, burada meydana gelen ağrıya da, ‘kulunç ağrısı’ adı verildiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Doğan, "Kulunç, öldürmez ama süründürür. Çünkü ilerleyen ve tedavi edilmeyen kulunç ağrıları, boyun fıtığı başta olmak üzere, sırt kemiği eğriliklerine ve solunum düzensizliklerine yol açar" dedi.

SOĞUK HAVA KULUNÇ DÜŞMANI

Kulunç ağrılarının nedenlerini, uzun süre sabit pozisyonda kalmak, hareketsiz yaşam, hava akımına maruz kalmak, omurilikle ilgili yapı bozuklukları ve eğrilikler, göğüs deformiteleri, duruş bozuklukları, B1, B6, folik asit ve B1, magnezyum eksikliği, sık görülen guatr hastalığı, kansızlık ve stres şeklinde sıralayan Murat Doğan; ağrıların soğuk havalarda daha çok görüleceğini ifade etti. Dr. Doğan, "Soğuk havalarda daha çok görülse de, sıcak havalarda da klimaya maruz kalmak önemli bir etken. Bu nedenle hava akımına maruz kalınmamasını ve düzenli egzersiz yapılmasını öneriyoruz. Özellikle yüzme sporu kulunç ağrıları için en doğal tedavi yöntemi" diye konuştu.

YANLIŞ KULUNÇ KIRMA SORUN OLABİLİR

Yeni başlayan kulunç ağrılarının doğru masaj yöntemleri ile giderilebileceğini kaydeden Dr. Murat Doğan, bilinçsiz yapılacak ‘kulunç kırma’ yöntemlerinin ileri derecede hasarlara neden olabileceğini vurguladı. Dr. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halk arasında bu masaja ‘kulunç kırma’ deniyor. Böyle bir yöntem var ama nasıl yapılacağı çok önemli. Ağrı yapan kaslara ters yönde germe uygulamak lazım. Ancak ağrı anında o bölgeye çok fazla baskı yapılırsa ağrıları tetikler, omurgada eğrilik varsa onu artırır, boyun fıtığı başlangıcı varsa tetikler ve çözülmez hale gelir."

İLERLEMEDEN DOKTORA GÖRÜNÜN

Kulunç ağrılarında mutlaka bir doktora başvurulmasını öneren Uzm. Dr. Doğan, "Ağrılar yeni başlamış ya da küçük bir bölgeyi etkiliyorsa, ağrı kesici, kas gevşetici kullanmak ve sıcak uygulamalar iyileştirebilir. İlerlemiş halinde ise iğne tedavisine başlanmalı, daha da ileri durumlarda fizik tedavi uygulaması da öneriyoruz" ifadelerini kullandı. (hürriyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder