Global Kanser Kontrol Örgütü, bütün dünyada tuz tüketiminin %30 oranında azaltılmasını hedeflemektedir.
En sık görülen kanser grubu olan mide ve bağırsak sistemi kanserlerinin ortaya çıkışında tuz ve tuzlanarak saklanan gıdaların rol oynadığı bildirildi. Geleneksel saklama usullerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şuayip Yalçın, “Sadece yemeklere ekilen tuz değil, kışlık olarak saklanan yiyeceklere konulan tuz da risk oluşturmaktadır. Avrupa ülkeleri ve ABD'de neredeyse ortadan kalkan mide kanserinin ülkemizde en sık görülen dördüncü kanser olmasının temelinde geleneksel beslenme tarzımız yatmaktadır. Gıdalar teknolojinin gelişmediği dönemlerde tuzlanarak ya da tütsülenerek saklanıyordu. Ancak teknoloji çok gelişti. Hala bu yöntemlerin sürdürülmesi özellikle mide ve bağırsak kanseri oranlarını artırıyor. Global Kanser Kontrol Örgütü de, tuz tüketiminin %30 oranında azaltılmasını hedeflemektedir. Tuzun azaltılması sadece kanseri değil kalp ve damar hastalıklarının gelişimini de azaltacaktır” dedi.
Mangal ateşindeki tehlike
Tuzlu balıklar, turşular, kuru yufkalar, tütsülenmiş etler gibi yiyeceklerin fazla tüketilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Yalçın, “Sebze ve meyveleri zamanında tüketmek, saklanacak olanları da dondurucularda saklamak en sağlıklı olanıdır” diye konuştu. Mangal ateşi gibi direkt ateşe maruz kalarak pişen yiyeceklerin de sınırlı tüketilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Şuayip Yalçın, “Ateşte yanmış yiyeceklerden uzak duralım. Sadece et değil, gevrek ekmek, tütsülenerek kurutulmuş hamur işleri de risk oluşturmaktadır” diye konuştu.
Çayı çorbayı ılık için
Ayrıca aşırı sıcak tüketilen yiyeceklerin de yemek borusu kanserlerinin artışında önemli rol oynadığını bildiren Prof. Dr. Şuayip Yalçın, çok sıcak içilen çayın ve çorbanın yemek borusunda tahrişe sebep olduğunu ve zamanla yemek borusu kanseri açısından risk oluşturduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Yalçın, çayla birlikte sigara tüketimi de yutulan dumanın boğazı tahriş etmesi sebebiyle yemek borusu ve mide kanseri riskini artırdığını ifade etti.
4. Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı'nda görüştüğümüz Prof. Dr. Şuayip Yalçın, kolon kanserinin ileri evre tedavisindeki önemli gelişmelerin tedavi başarısını artırdığını söyledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder