Kamu harcamaları kısacak, vatandaşın sağlık harcamalarına daha çok katkı yapması sağlanacak. 2-12 yaş aralığında 12.5 milyon çocuğun dişleri taranarak koruyucu flor vernik sürülecek. Kurumlardaki atıl memur sayısı belirlenerek, personel açığı olan diğer kurumlara gönderilecek.
Kamu kolları sıvadı, gereksiz harcamaları önlemek için eylem planı hazırlandı. Başbakan Davutoğlu'nun ekonomi bakanlarıyla birlikte duyurduğu 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planlarında vatandaşı yakından ilgilendiren konular yer alıyor.
Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde izlenecek Kamu Harcamalarının Rasyonelleştirilmesi Eylem Planında, mevcut harcama programlarının gözden geçirilerek verimsiz harcamaların tasfiye edilmesi amaçlandı. Bu sayede kamu kesimi borçlanma gereğinin GSYH'ye oranın yüzde 0.5'e indirilmesi hedeflendi. Eylem planında memurları ve vatandaşları yakından ilgilendiren bazı adımlar şöyle sıralandı:
ÖNCE HASTANEYE GİDENİN KATILIM PAYI DÜŞECEK
Sağlık harcamalarının etkinleştirilmesi adına atılacak öncelikli adımlardan biri 'sevk zinciri' uygulaması olarak belirlendi. 2016 sonuna kadar kademeli sevk zincirine geçilmesi hedeflendi.
Edinilen bilgiye göre vatandaşın önce aile hekimine gitmesi, hekimin gerekli görmesi halinde de ilgili hastane ve branşa yönlendirilmesi hedefleniyor. Vatandaşın üniversite ya da eğitim araştırma hastanelerine gitmeden önce aile hekimine gitmesini teşvik etmek için de bazı teşvikler üzerinde duruluyor. Bunlardan biri 'sevk alarak hastaneye gidenlerin' muayene katılım payının düşürülmesi; sevk olmadan gidenlerin ise muayene katılım ücretinin artırılması yer alıyor.
KATKI PAYI ARTACAK
2015 yılının Ocak ayından başlanarak Aralık sonuna kadar, sağlık teminat paketleri etkinlik ve verimlilik açısından gözden geçirilecek. Eylem planında bu adım, "Bu değerlendirmede engelliler, 18 yaş altındaki yararlanıcılar ile bazı kronik hastalıklar gibi istisnai durumlar dikkate alınacak ve belirlenen bir kısım sağlık ürün ve hizmetlerinden alınan katkı payları gözden geçirilecektir" ifadesiyle yer aldı. Yetkililer, bunun katılım payı alınmayan bazı hizmetlere hasta katılımının sağlanması anlamına geldiğini belirttiler. Ancak bunların hangi hizmetler olacağına dair bir çalışma yapılması gerektiğine dikkat çektiler.
12.5 MİLYON ÇOCUĞUN AĞZI TARANACAK
2015 yılından itibaren 2018 yılına kadar 2-12 yaş grubunda 12.5 milyon çocuğun diş kontrolü aile hekimleri aracılığıyla yapılacak. Hasta kayıtlarını aile hekimleri tutacak. Çocukların çürüklere karşı korunması, sağlıklı diş gelişimi için flor vernik uygulaması yapılacak.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, mevzuat gereği 0-6 yaş grubu çocukları aile hekimlerinin 16 kez görmesi gerektiğini belirterek, "Aile hekimleri çocuklar kendilerine geldiğinde ağzında çürük diş var mı yok mu anlamında genel bir kontrol yapacak. Sorun görürse Ağız Diş Sağlığı merkezlerine yönlendirecek. Sorun yoksa da okullarında gezici araçlarla koruyucu flor vernik uygulaması yapıldığı bilgisini verecek. Yani sadece danışmanlık ve yönlendirme yapacaklar" dedi. Özkan, 6 yaş üzeri çocuklar için aile hekiminin ağız kontrolü yapma görevi olmadığını sadece çocuk diş şikayetiyle gittiğinde yine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerine yönlendirme yapmalarının isteneceğini söyledi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Üyesi Şenol Atakan aile hekimlerinin 2-12 yaş grubu çocuklarda ağız kontrolü yapma görevinin bulunmadığını belirtirken, koruyucu ağız diş sağlığı hizmetlerinin diş hekimleri tarafından verilmesi gerektiğine dikkat çekti. Atakan, "Biz 0-5 yaş grubu çocukları takip ediyoruz ve zaten ağızlarında bir sorun görürsek diş hekimine ağız ve diş sağlığı merkezlerine yönlendiriyoruz" dedi.
ATIL MEMURUN YERİ DEĞİŞECEK
Eylem planında dikkat çeken bir başka konu ise atıl memurlar oldu. "Kalkınma Planı dönemi içinkurum personel tavanları belirlenecek ve ihtiyaçlar öncelikle atıl personel kullanılarak karşılanacaktır" denildi.
Bunun için merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki her bir kamu kurumunda plan döneminde istihdam edilebilecek toplam personel sayısı belirlenerek bunun üzerinde istihdama izin verilmeyeceği vurgulandı. "İhtiyaç fazlası personelin tespitine yönelik olarak ilgili kurumlarla birlikte çalışma yapılacak, tespit edilen ihtiyaç fazlası personelin ihtiyaç sahibi idarelere nakledilmesine yönelik yasal ve idari düzenleme yapılacaktır" cümlesi dikkat çekti.
(Aysel Alp / Hürriyet)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder