14 Aralık 2014 Pazar

İlaçta aşırı kemer sıkmak doğru değil

İLAÇ sektörü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uyguladığı ilaçta kemer sıkma politikasını Başbakan Ahmet Davutoğlu’na şikâyet etti.

Hürriyet'in haberine göre; Sektör temsilcileri, Başbakan’a yazdıkları mektupta, ilaçta aşırı kemer sıkmanın doğru olmadığını, ilaç bütçesinin şeffaf olması gerektiğini, artık ilacın maliyetinin bile karşılanmadığını bildirdiler.  Türk Eczacıları Birliği (TEB), İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası (İEİS), Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD), Ecza Depocuları Derneği (EDD) ve Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği (TEKB), Davutoğlu’na Türkiye’nin ilaç politikası nedeniyle yaşadığı sıkıntıları ve yapılması gerekenleri anlatan bir mektup yazdı. Mektupta, özetle şunlar vurgulandı:

SIKINTI VAR
“Bizler ilaç sektörünün temsilcileri, ilaç üreticileri, dağıtım kanalları ve eczacılar olarak, 2009’dan itibaren uygulamaya konulan global bütçe konusunda üç toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantılarda sorunları, 2015 ve sonrası ilaç bütçesini, bu çerçevedeki taleplerimizi ortaya koyduk ve beklentilerimizi belirledik. İlaç sektörünün bileşenleri, global bütçe uygulamasından kaynaklanan aşırı kemer sıkmanın sektöre yönelik sonuçlarının son derece olumsuz olduğu yönünde görüş birliği içerisindedir. Aynı zamanda ilaç bütçesinin şeffaf olmamasının öngörü geliştirme konusunda hem hükümeti hem de sektörü zor durumda bıraktığı konusunun ortak olarak altını çizmişlerdir.
Euro kurunun 1.9595 TL’de sabitlenmesi ile belirlenen fiyatlar nedeniyle gerek yurtiçi üretimi gerekse ithalatı yapılan ürünlerin maliyetlerinin karşılanamaz duruma geldiği ortaya konmuştur. Eczacı kar oranlarının eczane işletim masrafları nedeniyle yetersiz kalması fiyat düşüşlerinden kaynaklı stok zararları eczacıların son beş yıl içinde büyük bir basınç altına girmesine neden olmuştur. 2005-11 arasında 49 olan ilaca erişim endeksi değerinin TİTCK verilerine göre 4’e düştüğü tespiti yapılmıştır. Bu tespitlerden hareketle, kan kaybının önlenebilmesi için 2015 kamu ilaç bütçesinin 22.5 milyar lira olmalıdır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder