D vitamini vücuttaki tüm sistemler için önemli olduğundan eksikliği pek çok hastalığa sebebiyet verebiliyor.
Meme ve kalın bağırsak (kolon) kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilen D vitamini eksikliği ve kanser ilişkisini Memorial Şişli Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar anlattı.
GENÇ KADINLAR RİSK ALTINDA
Günümüzde genellikle kapalı ortamlarda çalışılması, sağlıksız beslenme ve açık hava aktivitelerinde yeterince bulunulmaması gibi nedenler D vitamini eksikliğini arttırmaktadır. Bilimsel araştırmalar D vitamini eksikliğinin; kanser, diyabet, hipertansiyon, kronik yorgunluk, depresyon, kalp ve romatizmal hastalıklara neden olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle meme kanserine yakalanmış kadınlarda D vitamini seviyesinin normal veya normalin üzerinde olduğu görülmektedir. D vitamini seviyesi yüksek olan kadınların yaşama şansının D vitamini seviyesi düşük olan kadınlara göre en az 2 kat daha fazla olduğunu göstermiştir. Normal sınırların altındaki D vitamini sadece meme kanserine yakalanan kadınlar için değil, aynı zamanda meme kanserine yakalanmadan önlem almak için de önemlidir.
D VİTAMİNİ SEVİYESİ KANSERDE YAŞAM SÜRESİNİ ARTIRIYOR
D vitamini, hücreler arasındaki iletişimi arttırarak hızlı bölünmeleri engellemektedir. Hücreler üzerinde bulunan D vitamini reseptörleri, o hücrelerin anormal bir şekilde büyümesini yani çoğalmasını engelleyerek buraya kan akımını azaltır. Dolayısıyla, hücreler beslenemez ve yok olur. Bu nedenle D vitamini seviyesi yüksek olan kadınlarda meme kanserine yakalanmış bile olsalar, yaşam süreleri daha uzundur. Kansere yakalanmamış bir kadında normal D vitamini seviyesi, en az 30 ng/ml olmalıdır. Kapalı ortamlarda yaşadığı düşünülen birçok kadının D vitamini seviyesi ise 17 ng/ml civarındadır. D vitamini seviyesi 50 ng/ml üzerinde alan kadınların meme kanserine yakalanma riskini yüzde 50 azalmaktadır. Meme kanserine daha önceden yakalanmış kadınların bile D vitamini seviyesinin 50 ng/ ml ve üzerine çıkarılması, tedaviyi olumlu etkilemektedir. Yapılan bazı araştırmalar D vitamini eksikliğinin meme kanseri dışında; kalın bağırsak, akciğer ve prostat kanseri riskini de artırdığını ortaya koymuştur.
GÜNEŞ, SÜT, SOMON
Yeterli D vitamini alımı, doğru besleme ve güneş ışınlarından doğru bir şekilde yararlanma sayesinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle gün içinde öğle saatleri hariç güneşten faydalanılması önemlidir. D vitamini açısından zengin olan somon ve tuna balığı, balık yağları, tavuk ciğeri ve yumurta sarısı tüketilmelidir. Süt, başta portakal suyu olmak üzere meyve suları ve tahıl ürünlerinde de D vitamini bulunmaktadır.
VİTAMİN TAKVİYESİNİ DOKTORUNUZA DANIŞIN
D vitamini alımı vücut için son derece yararlıdır ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğu gibi bu vitaminin de aşırı alımı istenmeyen etkilere neden olabilir. Bir insan günde 4000 üniteden fazla D vitamini alımı yapmamalıdır. Çok yüksek D vitamini seviyesi, kişinin yumuşak doku ve organlarında kalsiyum birikimlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle mutlaka uzman yardımı alınmalı ve vücutta D vitamini seviyesi ölçtürülmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder