Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, kanser hastalarını doğal ürün tüketmeleri konusunda uyararak, "Süt, yumurta, tavuk bizim olmazsa olmazlarımız arasında olması gerekiyor. Meyve suları içmek yerine meyvenin kendisini yememiz gerekiyor" dedi.
Antalya’da Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği’nce (TROD) düzenlenen 12’nci Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi kapsamında gazetecilerin sorularını cevaplayan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam, radyasyon tedavisinin onkoloji hastalarında çok önemli bir tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek, tedavinin ekip olarak yapılması gerektiğini söyledi.
"ORTALAMA 8-10 BARDAK SU İÇİLMESİNİ ÖNERİYORUZ"
Kanser hastalarında tedavinin bir parçasının da hasta yakınları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sağlam, "Hastalarımızın baş boyun bölgesi, akciğer bölgesi ışınlamalarında çok iyi beslenmeleri gerekiyor. Protein almayı asla unutmayacağız ve protein almaya devam edeceğiz. Süt, yumurta, tavuk bizim olmazsa olmazlarımız arasında olması gerekiyor. Günde ortalama 8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz. Doğal ve katkısız ürünleri kullanmamız gerekiyor. Meyve suları yerine meyvenin kendilerini yememiz gerekiyor" diye konuştu.
"GÜNDE BİR SAAT NORMAL TEMPODA YÜRÜNMELİ"
Kuru bakliyatın önemli bir protein kaynağı olduğunu belirten Prof. Dr. Sağlam, "Öğünlerimizde kuru bakliyatı mutlaka öğünlerimiz arasında bulunması gerekiyor. Daha az şeker tüketilmesini öneriyoruz. Erkeklerin ve kadınların alması gereken şeker miktarı 25-35 miligramdır. Şekerin doğal yollardan tüketilmesini öneriyoruz. Radyoterapiler uzun süreli tedaviler oluyor, bizim en sık üzerinde durduğumuz konu kask egzersizleri yapmak. Günder bir saat normal tempoda yürünmeli. Kaslarımızı çalıştırarak spor yapmalıyız. Yüzmek çok önemlidir. D vitaminini 50’lerde tutmak gerekiyor" dedi.
"ŞEKERDEN TAMAMEN UZAK DURULMALIDIR"
Karbonhitrat ve yağlı gıdalardan olabildiğince uzak durulması konusunda hastaları uyaran Sağlam, "Hamur işleri kesinlikle yenilmemelidir. Bal, şifacı olarak bilinip çok tüketilen bir üründür. Makul ölçülerde tüketildiğinde bal, meyve ya da pekmezden alınan şekerden bir zarar gelmez. O nedenle ’şekerden tamamen uzak durulmalıdır’ diye bir düşünce tartışmalıdır. Ama ne olursa olsun saf alınmasından uzak durulmalıdır. Meyveler belli miktarda tüketilmesi gereklidir. Zira meyve bir bütündür, siz bunun sadece suyunu içeceğim derseniz, diğer kısımlarından mahrum kalırsınız" şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder