1 Nisan 2016 Cuma

Depresyon anneden mi geçiyor?

Uzman Psikolog Özge Genlik, anne adayının duygusal ve fizyolojik koşullarının bebeğini etkilediğini belirtti.

Doğum psikolojisinin ortaya koyduğu veriler, ana rahminden itibaren yaşamla etkileşim halinde olduğumuzu ve anne adayının psikolojik koşullarından etkilendiğimizi gösteriyor. Uzman Psikolog Özge Genlik, bu konudaki bilimsel çalışmaları yorumladı.

O AN HER ŞEY BELLİ OLUYOR

Yapılan son bilimsel araştırma sonuçlarına göre; sperm ve yumurta birleşme anından itibaren, fetusun gelişimi ve ardından doğum anı; “öz”ünüzde, gerçeklikte kim olduğunuzun en önemli belirleyicisi. Yaşam hakkındaki hissiyatlarınızı, yaşamda alacağınız kararları, hatta psikolojik ve fizyolojik olarak karşılacabileceğiniz hastalık ve sorunların biçimlendiği anın: Dünyaya gelmeyi seçtiğiniz “an”da oluşmaya başladığını biliyor musunuz?

PSİKOLOJİK SORUNLAR GEBELİKTE GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

Sözcü'nün haberine göre; Ebeveynlik, bir canın dünyaya gelmesine vesile olmayı seçtiğiniz an başlayan bir süreçtir. Hamilelik süreci boyunca duyularımızın merkezi olarak nitelendirilen “limbik sistem” aktiftir. Dolayısı ile hamilelik süreci, anne adayının kendi içsel dinamiklerini keşfettiği; kendi annesi ve partneri/eşi ile olan ilişkisini yeniden düzenleme ihtiyacı hissettiği, kendi benliğini tümüyle anlamlandırmak istediği bir içsel yolculuktur.

Gebelik sürecinde anne adayının biyo-psikolojik olarak yatkın olduğu psikolojik sorunlar yüzeye çıkabilir, çünkü o güne değin bastırılmış ifade bulmamış enerjiler/duygular ifade bulmak isteyecektir.
Doğum öncesinde, anne adayının geçmiş travmatik izlerinden arınması sağlıklı bir insan Dünyaya getirebilmesi için çok önemlidir. Çünkü ana rahminde bebekler her şeyi algılamakta ve bedensel hafızalarına kaydetmektedirler. Tüm travmatik deneyimlerin izleri bedensel hafızamızın kayıtlarında saklıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder