26 Nisan 2016 Salı

Yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımının püf noktaları

Yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı yaparken dikkat edin!


Anne-baba adaylarının en çok endişelendiği konulardan birisi şüphesiz  yenidoğan bebeğin göbek bağı bakımı. Anne ile bebek arasında oksijen ve beslenme görevlerini yerine getiren bu yaşam köprüsünün herhangi bir sebeple zarar görmesi bebeğin gelişimini engellediği gibi, hayata veda etmesine de sebep oluyor.

Doğum öncesi anne ve baba adayları için düzenlediği kurslar, molfix.com.tr’de verdiği içerikler ve Doğum ve Bebek Bakımı konusundaki kitabıyla anne ve babalara 30 yıldır rehberlik eden, Bebek Hemşiresi ve Hamile Koçu Ayşe Öner’e yenidoğan bebeklerde göbek bakımı hakkında anne adaylarının merak ettikleri soruları sorduk.

Yenidoğan bebeklerde göbek bağı bakımı nasıl yapılmalı?
Anne karnındayken, bebeğin anne ile bağlantısını sağlayan ve ona oksijen taşıyan göbek bağı, bebeğin doğmasıyla birlikte fonksiyonunu tamamlar. Göbek kordonu içindeki damarlar kapanır ve yaklaşık 1 cm. mesafeden bir klemp konularak kesilir. Bebeğe acı veren bir doku değildir, hatta bebeğin bedeninden bir süre sonra kuruyarak ayrılıp yok olacak ölü bir doku parçasıdır. Ancak dikkat edilmezse de yeni doğan bebek için ciddi bir enfeksiyon kaynağı haline gelerek tehlike yaratabilir.

Göbek bağı bakımı yaparken en çok nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bebeğin göbeğinde kalan bağ parçasının kuru olmasına dikkat etmek en önemli konu. Üzerine bebeğin bezi gelmemelidir. Göbek bağını açıkta bırakacak şekilde tasarlanmış özel yeni doğan göbek bağı oyuntulu bez kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bu bez, göbek bağının açıkta kalarak hava ile temas etmesini sağlar. Böylelikle kuruma hızlı şekilde gerçekleşir. Bağın üzerinde baskı olmadığı için oradaki kan dolaşımı rahatlar ve çabuk iyileşme gerçekleşir.

Eğer göbek bağı bakımı yapılmazsa anne ve bebek ne gibi bir durumla karşı karşıya kalabilir?
Anneler bebeğin göbeğini sarıp sarmalayıp özel göbek bağı oyuntulu bez kullanmaz ve normal bezin içine göbek bağını saklarsa, idrar nedeniyle göbek bağı kuruyamaz. Bezin göbek üzerine yaptığı baskı oradaki dolaşımın da bozulmasına sebep olur. Rutubet, ölü dokuda enfeksiyon başlamasına yol açar. Göbek bağı etrafındaki deride kızarıklık, ateş, hassasiyet oluşup kötü bir koku da enfeksiyona eşlik eder. Bu tehlikeli bir durumdur, hemen doktora başvurulmasını gerektirir.

Göbek bağının geç ya da erken düşmesi herhangi bir risk teşkil eder mi?
Göbek bağının içindeki damarları koruyan jel kıvamında bir doku vardır, sayesinde kan dolaşımı rahatça gerçekleşir. Bazı bebeklerde damarları çevreleyen bu jel doku daha yoğun olur, kalın bir göbek kordonu ile doğarlar. Bazılarında ise jel doku ince oluşmuştur, o bebekler normal veya ince bir göbek bağı ile doğarlar. Göbek bağı ince olan bebeklerin doğum sonrası temiz, kuru bakım sağlayacak göbek bağı oyuntulu yeni doğan bez kullanımı sayesinde çabucak kuruyup en geç ilk hafta içinde göbek bağı düşer. Kalın göbek bağı ise daha hassas bakım gerektirir. Günde bir kaç kez göbek bağı dokusu alkol ile silinerek kuruma hızlandırılmalı, göbek bağı oyuntulu bez kullanılmalı ve bez değişimi sık yapılmalıdır. Eğer göbek bağı etrafındaki deride kızarıklık, sıcaklık, hassasiyet ve kötü koku gibi belirtiler ortaya çıkarsa hemen doktora başvurulmalıdır.

Annelerin en hassas oldukları zamanlardan biri de bebeklerine banyo yaptırdıkları an. Bu süreçte göbek bağı bakımını da göz önünde bulundurarak anneler neye dikkat etmeli, nasıl yıkamalı?
Genelde göbek bağı düşmeden bebeğe su ile banyo verilmesi çok önerilmez, silerek temizliğini gerçekleştirmek uygundur.

Bebek bezi seçimi nasıl olmalı? Bu dönemde her bebek bezi kullanılabilir mi?
Göbek bağı olan yenidoğan bebeklerin göbek bağı kaynaklı enfeksiyona maruz kalmamaları için mutlak ve mutlak “yenidoğan göbek bağı oyuntulu” bez kullanmaları önerilmeli ve kullanılmalıdır.
Peki bebek bezini hangi aralıklarla değiştirmek gerekiyor?

Yenidoğanların ilk haftalarda sindirim sistemi çok hızlı boşaltıma geçtiği için günde ortalama 12 ila 15 kez bez değişimine gerek olmaktadır.

İmge Balık / sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder