15 Nisan 2016 Cuma

Hangi ameliyata kaç para ödersiniz?

Sağlık sorunu ile karşılaşan vatandaşların ilk aklına gelen soru “cebimden kaç para çıkacak?” oluyor. Biz de Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) katkılarıyla en çok başvurulan sağlık sorunlarında hem özel hem de vakıf ve branş hastanelerinde, muayene ve ameliyatlarda cebinizden ne ödeyeceğinizi araştırdık.


Konu, genel sağlık sigortası olunca, toplumun tamamını da ilgilendirince, haliyle en çok merak edilen konuların başında; ister muayene olsun ister ameliyat, ‘cebimden kaç para çıkacak?’ oluyor. Hemen belirteyim, kamu hastanelerinden birini tercih ederseniz, muayene katılım payı (5 lira) dışında başka hiçbir ücret ödemiyorsunuz.

Ancak iş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneler ile üniversite ve branş hastanelerine ya da özel polikliniklere gelince biraz değişiyor. Çünkü buralarda, SGK’nın ödediğinin üzerine yüzde 200’e kadar fark ücreti alınıyor.

MUAYENE ÜCRETİ ÖRNEĞİ

Örnekleyeyim: En çok başvurulan sağlık sorunlarından kulak-burun-boğaz hastalıklarından örnek vereyim. Kamu hastanesine gidip, muayene olursanız, 5 liralık katılım payından başka bir ücret ödemiyorsunuz. Ama yok, “sıra var, istediğim doktora muayene olamıyorum” deyip de SGK ile anlaşmalı özel hastaneye giderseniz, toplam sağlık gideriniz, 89.76 lira tutuyor. Bunun 25.92 lirasını SGK sizin adınıza kuruma ödüyor. Sizin cebinizden ise 63.84 lira çıkıyor. Bunun da 51.84 lirası özel hastane farkı, 12 lirası muayene katılım payı.

Diyelim ki, aynı rahatsızlıktan dolayı kamu hastanesine ve özel hastaneye de gitmediniz, semtinizdeki özel polikliniği tercih ettiniz. O zaman da toplam muayene ücretiniz, 76.8 lira tutuyor. Bunun 21.60 lirasını SGK, sizin adınıza özel polikliniğe ödüyor; sizin cebinizden de 43.20 lirası fark ücreti, 12 lirası muayene katılım payı olmak üzere toplam, 55.2 lira çıkıyor. Yani, sağlık sorununuza, seçtiğiniz özel, vakıf, üniversite, branş hastanelerine ve özel polikliniklere göre ücretler değişiyor.

AMAN, DİKKAT!

Eminim, kimi okuyucular, ‘özel hastane, SGK’nın, ödediğinin iki katından fazla ücret talep edemez diyorsun ama anlaşmalı hastaneye gittim, önüme 160 lira fatura koydular’ diyecektir. Ona da değineyim. Özel hastanelerin, tüm branşlarda SGK ile anlaşması yok. Mesela, kalp cerrahisi, tümör cerrahisi, estetik gibi alanlarda SGK, özel hastanelerle anlaşma yapmıyor ki, burada sadece iki-üç tanesini saydım, anlaşması yapılmayan onlarca sağlık branşı var. SGK’nın, bu tür sağlık sorunları için gösterdiği adres ise, vakıf hastaneleri, kamu üniversite hastaneleri ve eğitim-araştırma hastaneleri. SGK, anlaşmalarını bu kurumlarla yapıyor.

Dolayısıyla böyle bir anlaşmanın olmadığı bir özel sağlık kuruluşuna gittiyseniz, sizden kendi ücretini alıyor. Doğru mu? Yanlış, çünkü sağlık kuruluşunun o branşta anlaşması olmadığını, dolayısıyla ücretin tamamını sizden alacağını bildirmesi gerekiyor. Sadece bu da değil, kimi özel hastaneler, SGK, ‘benim karşıladığımın iki katından fazla alamazsın’ dese de bazen fazla ücret talep edebiliyorlar. Bu gibi olaylardan dolayı da özel hastanelere ciddi cezalar kesiliyor. O nedenle yapılması gereken, sağlık sorununuz olduğunda, öncelikle özel sağlık kurumunun o konuda SGK ile anlaşması olup olmadığını sormanız, ardından da ne kadar fark ücreti öğrenmeniz gerekiyor. Biz yine de sizler için, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD) de katkılarıyla en çok başvurulan sağlık sorunlarında hem özel hem de vakıf ve branş hastanelerinde, muayene ve ameliyatlarda cebinizden ne ödeyeceğinizin, SGK’nın sizin için sağlık kurumuna ne ödediğinin araştırmasını yaptık.

(Noyan Doğan / Hürriyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder