1 Nisan 2016 Cuma

Şiddetli horlama bir hastalıktır

Şiddetli horlama sorunu yaşayanların mutlaka bir uzmana danışmaları gerekiyor.


Horlamanın kişinin yaşamını riske attığını belirten uzmanlar, şiddetli horlamanın bir hastalık olarak görülmesi gerektiğini söylüyor. Konu ile ilgili bilgiler veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Cevdet Murat Akagün, horlamanın uyku sırasında üst solunum yolunu oluşturan burun, yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıların birlikte ya da ayrı ayrı darlıklarından kaynaklanan bir durum olduğunu belirtti.

“Yüksek sesli horlama ciddi sağlık problemine neden olabilir.” diyen Akgün, şunları dile getirdi: “Horlama uyku sırasında üst solunum yolunu oluşturan burun, yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıların birlikte yada ayrı ayrı darlıklarından kaynaklanan tatsız rahatsız edici bir gürültü olarak tanımlanabilir. Horlama tedavisinde en önemlisi horlamanın bir hastalık olduğunu kabul etmektir.Horlamak ayıp değildir, bir hastalıktır.Horlama tedavi edilebilinen bir hastalıktır.

HORLAMA AYNI ZAMANDA SOSYAL BİR SORUN

Ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir. Horlama solunum yollarındaki hava pasajının yeterli açıklıkta olmadığına işaret etmekte olup, oldukça şiddetli bir horlama dar bir alandan hava geçişinin zorlanarak yapıldığını göstermektedir.

Horlamanın bir hastalık olduğunu kabul etmek tedavi için atılacak olan ilk adımdır. Genel olarak horlayan kişi kendi horlamasından rahatsız olmadığı için doktora tek başına başvurmaz. Horlayan kişi kötü bir uyku arkadaşı olduğundan horlayan hastalar bize genellikle eşleri, birlikte iş gezilerine gidip ayni odayı paylaşmak zorunda oldukları arkadaşları ve hatta komşuları tarafından getirilirler. Horlama kişinin kendi sağlığını ve yaşamını riske eden bir hastalık olduğu kadar sosyal olarak da bir hastalıktır. Horlama konusundaki en önemli nokta horlamanın ne zaman sağlık problemlerine yol açtığının tespitidir. Eğer uyku sırasında horlayan kişinin nefes durmaları oluyorsa ve bu soluksuz kalınan süre 10 saniyeden fazla ise bu durumda uyku apnesi dediğimiz ciddi sonuçlar doğurabilecek bir hastalıktan söz etmemiz gerekir.

Bu hastalık tıkayıcı tarzda olan ve genel olarak en sık rastladığımız uyku-apnesidir. Yetişkinlerin yüzde 10 ile yüzde 30’unda horlama görüldüğü tahmin edilmektedir. Bu kişilerin çoğunda horlama basit horlama adı verilen ciddi sağlık problemlerine yol açacak boyutta değildir.

100 kişiden yaklaşık beşinde şiddetli horlama ile birlikte uykuda nefes durmalarının, dolayısıyla obstrüktif uyku-apne sendromu adı verilen hastalığın var olduğu öngörülmektedir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder