Prematüre bebeklerde, anne karnında geçirdiği süre 30-33 haftadan az olan bebekler için sık ve 34 haftayı aşmış bebekler için ise daha az rastlanan problemler aşağıda belirtilmiştir:
Devam eden duktus arteriozus (PDA):
Doğum sonrası genellikle kapanan ancak özellikle de prematüre bebeklerde açık kalabilen bir kan damarıdır. Sıklıkla PDA kendiliğinden kapanır. Kapanmıyor ve bebeğin hayatını tehdit eden sorunlara yol açıyorsa uygun ilaçlar ile veya bu yeterli olmazsa ameliyatla kapatılması gerekebilir.
İntraventriküler hemoraji (IVH):
Beyinde meydana gelen bir kanamadır. Beyin içindeki boşlukları kaplayan damar yapılarının, henüz tam gelişmemiş olmasına bağlı olarak, kendiliğinden, herhangi bir travmaya maruz kalmaksızın oluşur. Rutin kafa ultrasonları sırasında tespit edilebilir. Çoğu kanama, doğumdan sonraki ilk birkaç günde meydana gelir ve 3 ya da 4 günlük olanların dışında pek fazla uzun dönemli probleme yol açmaz. Ancak çok ufak bebeklerdeki ileri derecedeki kanmalar erken dönemde ölüme veya yaşasa bile ciddi sakatlıklara yol açabilir.
Enfeksiyonlar:
Mikrobik hastalıklar yine erken doğan bebeklerin en büyük sorunlarındandır. Annedeki bir enfeksiyon genellikle hem erken doğum sürecine yol açar, hem bebeğe de enfeksiyon etkeninin bulaşmasıyla sonuçlanır. Aynı zamanda erken doğan bebeğin bağışıklık sistemlerinin de gelişmemiş olması bu duruma katkıda bulunur.
Nekrotizan enterokolit (NEC):
Kalın bağırsak dokularının tepkisidir. Genellikle beslenme başlayana kadar ortaya çıkmaz ve şiddetine bağlı olarak sıklıkla beslenmenin kesilmesi ve midede biriken sıvıların bir sonda aracılığıyla dışarı boşaltılması, antibiyotikler, serumlar ile tedavi edilir ve bazen de cerrahi müdahale gerektirebilir.
Prematüre retinopatisi(ROP):
Halak arasında bebek körlüğü, prematüre körlüğü de denir.Bir göz hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmesi gereken ve prematüre bebeklerin gözlerindeki retina dokusunda anormal kan damarları gelişim anlamına gelen bir hastalıktır. Sebebi genellikle akciğerlerin tedavisi sırasında mecburen verilen oksijendir. Ancak uzun süre yüksek oranda oksijen alanlarda görülmesi daha olasıdır. Yapılması gereken düzeltilmiş yaşı 34 haftayı geçtikten sonra özellikle retina konusunda tecrübeli bir göz hekimi tarafından kontrol edilmesidir. Bu tür bölümler genellikle üniversitelerin göz kliniklerinde bulunmaktadır. Hastalığın derecesine göre lazer veya kriyoterapi gibi tedavi yöntemleri mevcuttur.
Apne ve bradikardi (Apnea of Prematurity):
Gelişmemiş solunum ve sinir sistemlerinin bebeklerin nabızlarında düşüşe ve kısa sürelerle nefeslerinin durmasına yol açmasıdır. Apne sürelerinin sıklık ve uzunluğuna bağlı olarak uygulanacak hassas bir bakım, apnelerin önlenmesi için teofilin türü ilaçlardan faydalanılabilir. Çok sık tekraralayan inaytçı ve ilaç tedavisine dirençli olan solunum durmalarında oksijen ve CPAP(burundan basınçlı hava ile yarı destek), hatta bazen solunum cihazı ile tedavi bile gerekebilir. Yine ısralı ve uzun süren apneler varlığında beyin içine kanama, enfeksiyon, şeker ve kalsiyum düşüklüğü gibi birçok sebep araştırılmalı, varsa düzeltilmelidir.
Anemi veya düşük kan sayımı
Bazen kan naklini gerektirebilir. Yine ani kan düzeyi düşüklükleri halinde iç organ, özellikle de beyin kanamaları araştırılmalıdır.
Bronkopulmoner Displazi (BPD) veya kronik akciğer hastalığı
Bebek doğumdan sonraki 4. haftayı geçmiş ve/veya 36 haftayı tamamlamış olmasına rağmen halen solunum problemleri ve oksijen ihtiyacı devam ediyorsa bu tanı konur. Özetle kronik bir akciğer sorunudur. İdrar söktrücü ilaçlar, bronş açıcılar ve/veya kortizon türü ilaçlardan oluşan uzun süreli bir tedavi ve oksijen desteğine ihtiyaç duyabilirler ve bu rahatsızlığı olmayanlara göre daha fazla kalori ihtiyacı duyarlar. Bu tür bebekler yaşamlarının ileri safhalrında çok sık hastalanan çok sık bronşiolit olan çocuklar olarak karşımıza çıkabilirler.
Kasık fıtığı-Su fıtığı
Prematüre bebeklerde karın kasları ve bağ dokularının zayıflığı nedeniyle kasık fıtığı ve su fıtığı(hidrosel) gibi problemler de daha sık görülmektedir. Su fıtığı genellikle aşırı büyük değilse beklenebilir, ancak hidroselin aksine gereçek fıtıklar genellikle tanı konur konmaz ameliyat edilmelidir. Bunun ayrımını mutlaka çocuk hekiminiz ve/veya bir çocuk cerrahı yapmalıdır.
Kaynak: http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/premature-bebeklerin-hastaliklarii/894
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder