Menopoz döneminin kadınların hayatında önemli bir endişe kaynağı olduğu belirtildi.
Menopoza giriş yaşını etkileyen en önemli faktörlerin başında genetik kalıtım ve ırk geldiği ifade edilirken, Türkiye’de kadınların menopoza girme yaşının ortalama 45 yaş civarında olduğu kaydedildi. 40 yaş altı ise erken menopoz dönemi olarak gösteriliyor.
Medical Park Trabzon Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanı Op. Dr. Özgür Özdemir, kadınların menopoz döneminde genellikle “Menopoza girdikten sonra artık şişman bir kadın mı olacağım?” “Şimdi benim cinsel hayatım bitti mi? “Sürekli terleyip, sıkıntı mı duyacağım?” gibi sorulara cevap aradığına işaret ederek, “Bunlar menopoz döneminde giren kadınların en önemli endişe kaynaklar. Menopoz dönemi kadın hayatının önemli dönemeçlerinden ancak bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmanın yolu son derece dikkatli ve bilinçli davranmaktan geçiyor” dedi.
Kadınların menopoza giriş yaşını etkileyen en önemli faktörün genetik katılım ve ırk olduğuna dikkat çeken D. Özdemir, “Menopoza giriş yaşını etkileyen en önemli faktörler genetik kalıtım ve ırktır. Türkiye’de bu ortalama 45 yaş civarıdır. 40 yaşın altı erken menopozdur. Kişinin annesinin , teyzesinin menopoza girdiği yaş kendisininde menopoza girme yaşını belirleyen bir unsurdur. Erken menopoza girdim, ilaç tedavisi ile adet görmemin sakıncası var mı? sorusuna “Hangi yaşta olursa olsun hormon replasman tedavisinin menopozdaki kadınlar için riskleri olduğu kadar yararların da olduğu gösterilmiştir. Kilo alma konusu ise menopoz döneminde östrojenin kolestrol üzerindeki dengeleyici etkisi ortadan kalktığı için kilo alma eğilimi olur. Bu dönemde ateş basmaları en sık görülen yakınmalardan bir tanesidir. Genellikle boyundan başlayıp yüze yayılan sıcaklık hissine çarpıntı ve terleme eşlik eder. Bazı kadınlarda günde birkaç kez bazılarında ise haftada birkaç kez görülebilir” diye konuştu.
Bu dönemde kadınların cildinde ve saçlarında değişiklik olabileceğini ifade eden Dr. Özdemir, “Menopozda cildimde ve saçlarımda değişiklikler olacak mı? sorusuna “Östrojen eksikliği ve yaşın ilerlemesi ile birlikte cilt kalınlığı azalır ve de kuruluk gelişir. Bunlarda cildin kırışmasına ve sarkmasına sebep olur. Östrojen eksikliğinde erkeklik hormonu olan androjenler baskınlaşır ve saçlarda incelme , dökülme ve de yüz kıllarında kalınlaşma olur “ şeklinde konuştu.
Bu dönemde kadınların kilo almaya eğilimli olduğunu kaydeden Dr. Özdemir, “Menopoz döneminde kilo alma eğilimi olup kilo vermek güçleştiği için ve de bel ve kasık ağrıları bu dönemde arttığı için düzenli egzersiz yapmaları önerilmektedir. Menopoz da östrojende düşme neticesinde cinsel fonksiyonlarda da sorunlar ortaya çıkar. Menopoza giren kadınlar da östrojen verilmesini takiben cinsel hayat menopoza girmeden önceki düzeylere kadar yükselebilir” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder